Zoeken in deze blog

zondag 19 juni 2016

#188: The Red Devils - King King (1992)

Volvette bluesrock van de bar-band The Red Devils, dat is wat je hoort op hun enige en live opgenomen album King King

The Red Devils ontstond in 1988 als uitstapje voor leden van The Blasters (zie ook blog #75) en er speelden in het begin een flink aantal verschillende muzikanten mee. Begin jaren negentig was de bezetting vrij vast geworden onder aanvoering van zanger Lester Butler die ook excelleert op mondharmonica ('blues harp').

Het voormalige Chinese restaurant King King in Los Angeles was in die tijd een lokale club en The Red Devils waren de vaste band op de maandagavond. Rond deze tijd werden ze opgemerkt door producer Rick Rubin (zie ook blogs #12, #17, #36 en #160) en met hem zouden ze hun debuutalbum opnemen. Op zijn voorstel werd het een live-album, "a one-take, no-overdubs release, titled simply King King". En wat een goede beslissing was dat!

We horen op de plaat een heerlijk op elkaar inspeelde band die zich prima thuisvoelt in midtempo bluestracks als AutomaticTail Dragger en Devil Woman. Maar ook uptempo nummers als Goin' To The ChurchI Wish You Would en Mr. Highway Man worden overtuigend voor het voetlicht gebracht.

Het beste vind ik The Red Devils als ze het tempo naar beneden brengen en van die lekkere, langzame, vuige bluesrock spelen. She's DangerousNo Fightin', Quarter To Twelve en Cross Your Heart laten horen wat ik bedoel.

Helaas is het bij dit ene album gebleven en Lester Butler maakte nog slechts één album voordat hij in 1998 overleed aan een overdosis heroïne en cocaïne. Er zit dus niet anders op dan van dit blues-document te genieten en het album King King lekker vaak in de CD-lade (of op de draaitafel) te gooien.

© 2016 TTZL


Wikipedia EN: The Red Devils

YouTube: Automatic
YouTube: Goin' To The Church
YouTube: She's Dangerous
YouTube: I Wish You Would
YouTube: Mr. Highway Man / Cross Your Heart
YouTube: Tail Dragger
YouTube: Devil Woman
YouTube: No Fightin'
YouTube: Quarter To Twelve

YouTube: King King [hele album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten