Zoeken in deze blog

zaterdag 25 juni 2016

#189: Bernie Worrell (1944-2016)

Vandaag kwam het bericht dat toetsenist en componist Bernie Worrell is overleden op 72-jarige leeftijd. Hij was in de jaren zeventig één van de belangrijkste leden van de P-funk groepen Parliament en Funkadelic, samen met onder andere George Clinton en Bootsy Collins

Het belang van Parliament/Funkadelic werd in 1997 onderstreept door de opname van de groep in de Rock and Roll Hall of Fame door Prince.

Geïnspireerd door Keith Emerson was Bernie Worrell de tweede muzikant ooit die over een Moog synthesizer mocht beschikken. Zijn pionierswerk wordt door de fabrikant zeer gewaardeerd getuige het bericht over zijn overlijden op hun website.

Een goed voorbeeld van het karakteristieke spel van Bernie Worrell is te horen in de Parliament-klassieker Flash Light. Hij creëerde hier in 1977 een heel nieuw, eigen geluidsuniversum. P. Funk (Wants To Get Funked Up) is een ander prima voorbeeld en op Hit It And Quit It van Funkadelic is hij ook zingend te horen. Maar ook als mede-componist was hij belangrijk met songs als Aqua Boogie eMothership Connection (Star Child).

Na zijn tijd bij Parliament en Funkadelic maakte hij een paar prima solo-albums (luister maar eens naar Don't Piss Me Off), maar hij zou toch vooral belangrijk zijn in samenwerkingen met artiesten zo divers als Keith Richards, Fela Kuti, Jack Bruce en Gov't Mule. Daarnaast bleef hij ook samenwerken met zijn P-Funk kameraden.

Zijn meest in het oog springende bijdrage is waarschijnlijk die bij Talking Heads. De muziek van het album Remain In Light was te complex om door slechts vier muzikanten live gespeeld te worden en Bernie Worrell was één van de vijf extra muzikanten van de live-band. Kijk en luister bijvoorbeeld naar Life During Wartime en Burning Down The House uit de (beste) muziekfilm (ooit) Stop Making SenseVanaf het album Speaking In Tongues (1983) leverde hij ook in de studio een belangrijke bijdrage aan het geluid van de band. David Byrne zegt niet voor niets:

" Bernie had a huge influence on Talking Heads, and on me "

Hoezeer Bernie Worrell gewaardeerd werd door mede-muzikanten blijkt wel uit de trailer van de documentaire over hem. Zoals Bootsy Collins zegt: 

" it's like Jimi Hendrix, on keyboards "

© 2016 TTZL


Officiële website: Bernie Worrell
Wikipedia EN: Bernie Worrell
Wikipedia NL: Bernie Worrell

YouTube: Flash Light [Parliament]
YouTube: P. Funk (Wants To Get Funked Up) [Parliament]
YouTube: Hit It And Quit It [Funkadelic]
YouTube: Aqua Boogie (A Psychoalphadiscobetabioaquadoloop) [Parliament]
YouTube: Mothership Connection (Star Child) [Parliament]
YouTube: Don't Piss Me Off [Bernie Worrell]
YouTube: Life During Wartime [Talking Heads]
YouTube: Burning Down The House [Talking Heads]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten