Zoeken in deze blog

zaterdag 14 mei 2016

#183: The Ex - History Is What's Happening (1982)

Het zal aan het eind van het schooljaar 1981/82 zijn geweest dat The Ex optrad op een schoolfeest van mijn middelbare school. Niet in de aula, die was gereserveerd voor een popbandje en de DJ. Nee, The Ex trad op in een leeg gemaakte garderobe voor de liefhebbers van een ander geluid en nieuwsgierigen. 

Ik kende de band niet. Het bleek een Nederlandse punkband met nummers die muzikaal avontuurlijker waren dan van menig Engels punkbandje. De teksten gingen ook echt ergens over en met werden met een ongekende felheid in de microfoon gespuugd door de zanger. 

Ik vond het geweldig en kocht direct hun tweede album dat ze net hadden uitgebracht: History Is What's Happening. Gelukkig was het album niet zo duur ("betaal maximaal FL. 10,-" staat er groot op de hoes!) en vond ik hun eerste album Disturbing Domestic Peace bij de bibliotheek (het opgenomen cassettebandje heb ik stukgedraaid).

History Is What's Happening bleek een heerlijk album. Twintig nummers trekken voorbij in ongeveer dertig minuten en het ene nummer is nog beter dan het andere. Opener Six Of One And Half A Dozen Of The Other duurt nog geen minuut, maar weet met het hoge tempo, inventieve basloopjes en hakkende gitaar direct de aandacht te grijpen. De voordracht van zanger G.W. Sok blijkt op het album al even intens als dat het live was. 

Bij het album zat een poster en boekje met alle teksten. Met name dat laatste was heel handig om goed te kunnen volgen waar de nummers over gaan. Zoals E.M. Why over de exploitatie door platenmaatschappijen, Watch-Dogs over controle door politie en beveiligers, Equals Only over discriminatie en H'wood-W'ton over Ronald Reagan.  

Er zijn een aantal tracks die er voor mij bovenuit steken. Life Live vind ik muzikaal één van de sterkste nummers. Een complex drumpatroon en stuwende bas ondersteunen de staccato-gitaarklanken. Daar overheen wordt in slechts vijf tekstregels een compleet beeld geschetst. Heel knap.

In Shoes wordt over een hele kale instrumentatie het relaas van een schoenpoetser vertelt, een metafoor voor de eeuwige strijd tussen de (foute) machthebbers en het volk. Pep Talk, Attacked en 148 sluiten het album grandioos af met aanklachten tegen respectievelijk drugsmisbruik, seksueel geweld en een gebrek aan democratie. 

Bijna 35 jaar later staat het album nog steeds als een huis en zijn veel teksten nog verbazingwekkend (of angstwekkend?) actueel. 
En de prijs is nog steeds 10,- !! (al zijn het nu euro's in plaats van guldens).

Ondanks een aantal bezettingswisselingen bestaat The Ex nog steeds en zijn ze zich blijven ontwikkelen. Tegenwoordig mixen ze vele stijlen (o.a. punk, post-punk, free-jazz, folk- en wereldmuziek) tot een geheel eigen geluid en werken ze samen met artiesten uit de hele wereld (met een speciale interesse voor Ethiopië). Ze zijn het nog altijd meer dan waard om te blijven volgen vanwege hun eigenzinnigheid, drang tot experimenteren en vooral omdat ze je blijven verrassen. 

© 2016 TTZL


Officiële website: The Ex
Wikipedia EN: The Ex
Wikipedia NL: The Ex

YouTube: Six Of One And Half A Dozen Of The Other
YouTube: E.M. Why
YouTube: Watch-Dogs
YouTube: Equals Only
YouTube: H'wood-W'ton
YouTube: Life Live
YouTube: Shoes
YouTube: 
Pep Talk
YouTube: Attacked
YouTube: 148

Geen opmerkingen:

Een reactie posten