Zoeken in deze blog

zaterdag 19 mei 2018

#288: Tygers Of Pan Tang - Wild Cat (1980)


Aan het einde van de jaren zeventig was punk op zijn retour en was new wave de nieuwe koning. Maar er was ook nog een andere beweging, door muziek-journalist Geoff Barton de new wave of British heavy metal (of NWOBHM) genoemd. Veel bands in deze stroming zetten zich niet zozeer af tegen de punk (zoals wel eens wordt beweerd), maar integreerden eerder de agressiviteit en intensiteit van de punk in de jaren zeventig hardrock van iconen als Led Zeppelin, Black Sabbath en Deep Purple.

Eén van de beste voorbeelden van deze fusie van muziekstijlen is het uit noordoost-Engeland afkomstige Tygers Of Pan Tang. Hun opvallende naam komt van Michael Moorcock's boekenserie over Elric of Melniboné. Hierin komt het eilandenrijk Pan Tang voor waar de heersende tovenaars tijgers houden als huisdieren.

Wild Cat uit 1980 is hun debuutalbum en dat werd uitgebracht na een kleine twee jaar onophoudelijk toeren. Het hele album wordt gedomineerd door de staccato-riffs van gitarist Robb Weir (en eerlijk gezegd doet hij weinig anders) en de wat onvaste vocalen van zanger Jess Cox. Dat klinkt misschien niet heel aanlokkelijk, maar juiste het rauwe en ongepolijste geeft het album een merkwaardige aantrekkelijkheid, zeker als je het tijdsbeeld in acht neemt.

Het album gaat van start met Euthanasia dat muzikaal ruimschoots een voldoende haalt, maar tekstueel is er 'ruimte voor verbetering'. Datzelfde gaat op voor de single Don't Touch Me There

In de hardrockende tracks Money, Suzie Smiled en Insanity zijn muziek en tekst al veel beter in balans en Slave to Freedom en Killers zijn nog beter door sterke gitaarsolo's, breaks en tempowisselingen. 

Fireclown heeft een heerlijk bas-intro, maar helaas is zanger Cox hier niet erg sterk op dreef. In titelnummer Wild Cat en is dat gelukkig weer een stuk beter en is ook het drumwerk geïnspireerd. Badger Badger moet wel een podiumfavoriet zijn geworden omdat het ritme uitnodigt tot headbangen en het refrein makkelijk mee te brullen is.

Wild Cat van Tygers Of Pan Tang is geen vijfsterrenplaat, maar was wel belangrijk voor de NWOBHM. De punk-attitude werd in de hardrock gebracht en het album is als geheel gewoon prima te genieten. Na deze plaat werd zanger Cox vervangen door John Deverill en kwam tweede gitarist John Sykes bij de band, wat een aanzienlijke kwaliteitsimpuls betekende. Deze line-up maakte daarna Spellbound, misschien wel het beste Tygers Of Pan Tang album tot nu toe.

© 2018 T
TZL


Officiële website: Tygers Of Pan Tang
Wikipedia EN: Tygers Of Pan Tang

YouTube: Euthanasia
YouTube: Slave to Freedom
YouTube: Don't Touch Me There
YouTube: Money
YouTube: Killers
YouTube: Fireclown
YouTube: Wild Cat
YouTube: Suzie Smiled
YouTube: Badger Badger
YouTube: Insanity

Geen opmerkingen:

Een reactie posten