Zoeken in deze blog

zondag 6 mei 2018

#286: The Treble Spankers - Hasheeda (1995)

Surf music uit Amsterdam. Het klinkt misschien gek maar het werkte wel! Gedurende een jaar of vijf (1993-1998) waren The Treble Spankers de surf-koningen van de Lage Landen. Helaas gooide een RSI-kwaal voor gitarist 'Phantom' Frank Gerritsen roet in het eten en werd de carrière van The Treble Spankers abrupt afgebroken. Tegenwoordig is Gerritsen gelukkig weer actief in The Phantom Four.

Na in 1994 een single en een EP te hebben uitgebracht volgt in hetzelfde jaar het debuutalbum Araban (eerst als 10", later uitgebreider op CD). Hierop staan eigen tracks als Mirananda en Honda 400 Four, maar ook een mooie, melancholische versie van de traditional Black Eyes en een krachtige soundtrack-cover van The Good, The Bad & The Ugly. Hierna krijgt de band een contract bij een grote maatschappij (Polydor) en maakt in 1995 een tweede album, Hasheeda

Het eerste nummer van dat album is Red Hot Navigator en kan zich wat mij betreft meten met de beste nummers van The Shadows (het nummer werd een paar jaar later gebruikt als tune voor het TV-programma Gevaar Op De Weg). Mooie gitaarmotieven, lekker stuwende bas en drums, fijne breaks en bijpassende racegeluiden. Dit nummer is helemaal af!

Het nummer wordt direct gevolgd door nog twee originelen, waaronder het lekker explosieve, uptempo Jaa-Rabbi. Maar ook voor covers draait de groep zijn hand niet om en slaagt erin om zelf een doodgecoverd nummer als Popcorn weer fris te laten klinken. Ook Robbie van Leeuwen's I Follow The Sun (origineel van The Motions en ook uitgevoerd door Shocking Blue - beide bands van Van Leeuwen) maakt indruk met lekker smerig klinkende gitaren. 

Dat The Treble Spankers goed uit de voeten kunnen met andermans nummers, zelfs als het hele andere muziekstijlen zijn, blijkt wel uit hun covers van Kraftwerk's The Model, OMD's Enola Gay* en Walk Like An Egyptian van The Bangles (deze nummers staan overigens niet op dit album, maar ze zijn zeker het vermelden waard).
* Hanneke Groenteman is zo te horen niet erg bekend met OMD... 😏

Ook op de rest van het album buitelen de instrumentale juweeltjes over elkaar heen en horen we ook vooral dat The Treble Spankers niet alleen surf spelen (zoals Laguna Beach), maar invloeden uit alle windstreken toelaten. Luister maar eens naar Wella Flex Blue, Samira en Vahim om een idee te krijgen.

Hasheeda is dan inmiddels 23 jaar oud, maar krijgt bij mij nog regelmatig een draaibeurt omdat het zulke tijdloze muziek is. En nu er in 2014 een heruitgave is verschenen met beide albums voor minder dan een tientje is er dan ook geen enkele reden meer om deze Nederpop-klassiekers niet te bezitten.

© 2018 TTZL


Officiële website: The Treble SpankersThe Treble Spankers [gearchiveerd]
Wikipedia NL: The Treble Spankers

YouTube: Red Hot Navigator
YouTube: Jaa-Rabbi
YouTube: Popcorn
YouTube: I Follow The Sun
YouTube: Laguna Beach
YouTube: Wella Flex Blue
YouTube: Samira
YouTube: Vahim

YouTube: Mirananda
YouTube: Honda 400 Four
YouTube: Black Eyes
YouTube: The Good, The Bad & The Ugly

YouTube: The Model
YouTube: Enola Gay
YouTube: Walk Like An Egyptian

YouTube: The Model [Kraftwerk]
YouTube: Enola Gay [Orchestral Manoeuvres In The Dark]
YouTube: Walk Like An Egyptian [The Bangles]


1 opmerking:

  1. Gisteren heb ik de CD gekocht van The Treble Spankers in Doetinchem. De verkoper was verrast. Vertelde hem dat ik een boek had geschreven 'Escapades - een Nederlandse surfroman' waarin deze groep genoemd wordt.

    BeantwoordenVerwijderen