Zoeken in deze blog

zondag 27 mei 2018

#289: The Jeff Healey Band - See The Light (1988)

Het is al weer tien jaar geleden dat Jeff Healey op slechts 41-jarige leeftijd aan kanker overleed. Dat betekent dat we slechts twintig jaar van deze gitarist (en later ook trompettist) hebben mogen genieten. Hij debuteerde namelijk in 1988 met See The Light van The Jeff Healey Band.

Die albumtitel getuigt van een gevoel voor zwarte humor aangezien Jeff Healey vanaf zijn eerste levensjaar blind was aan beide ogen als gevolg van retinoblastoom (een zeldzame vorm van kanker in het netvlies van het oog die meestal bij kinderen onder de vijf jaar voorkomt). 

Die blindheid was ook de reden voor zijn aparte geluid. Hij begon met gitaarspelen op zijn derde, maar hij speelde zittend met de gitaar op zijn schoot. Hierdoor kon hij de snaren anders buigen dan staand spelende gitaristen en klonk ook zijn hameren op de snaren anders. 

Ik had het album vroeger op een cassettebandje en ik heb het album toen veel gedraaid. Op enig moment is bandje verloren gegaan en om één of andere reden heb ik blijkbaar toen niet de behoefte gevoeld om de LP (of later de CD) aan te schaffen. Ongeveer een jaar geleden vond ik echter de CD van See The Light in een tweedehandsbak en voor drie euro kon ik hem toch niet laten staan. Het was een prettige hernieuwde kennismaking met het album.

Er staan heerlijke uptempo bluesrocknummers op als Confidence ManMy Little GirlSomeday, Someway en See The Light die kunnen concurreren met het beste in het genre. Met River Of No ReturnI Need To Be Loved en That's What They Say staan er echter ook nummers op het album die voor mij wat teveel in de richting gaan van pop en de hapklare rock die AOR (Adult Oriented Rock) wordt genoemd. Het is een steen waaraan Healey zich in zijn verdere carrière vaker aan zou stoten. De ballad Angel Eyes, die als single een top 5 hit werd is de VS, is hier ook een voorbeeld van.

Daar tegenover staan gelukkig ook een aantal tracks waarin het authentieke bluesgevoel overheerst. Zo is er het heerlijke uptempo Hideaway, de midtempo knallers Don't Let Your Chance Go By en het instrumentale Nice Problem To Have en met de bluesballlad Blue Jean Blues laat hij horen ook daarmee uit de voeten te kunnen.

Commerciëel was het album See The Light was een doorslaand succes in vele landen en met meer dan één miljoen verkochte exemplaren werd het zelfs platinum in de VS. Healey zou dat succes nooit meer evenaren. Het tweede album, Hell To Pay, behaalde nog de gouden status, maar daarna liepen de verkopen snel terug. Tegen het einde van het vorige millennium leerde  Healey trompet spelen en verlegde hij zijn focus naar de jazz van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.

© 2018 TTZL


Officiële website: Jeff Healey
Wikipedia EN: Jeff Healey
Wikipedia NL: Jeff Healey

YouTube: See The Light [album]

YouTube: Confidence Man

YouTube: My Little Girl
YouTube: River Of No Return
YouTube: Don't Let Your Chance Go By
YouTube: Angel Eyes [clip]
YouTube: Nice Problem To Have
YouTube: Someday, Someway
YouTube: I Need To Be Loved
YouTube: Blue Jean Blues
YouTube: That's What They Say
YouTube: Hideaway
YouTube: See The Light [clip]

YouTube: Hell To Pay [album, 1990]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten