Zoeken in deze blog

dinsdag 5 juni 2018

#290: Yen Pox - Hollow Earth (1996)

Soms is een geluidsdrager meer dan een middel om een opname weer te geven. Soms is het ook een kunstvoorwerp. Een single van Yen Pox, de naam waaronder de Amerikaanse geluidsmagiërs Michael J. V. Hensley en Steven Hall samenwerken, is daar een mooi voorbeeld van. 

Na een cassette, een single en een CD bracht Yen Pox in 1996 de slechts aan één kant bespeelde single Hollow Earth uit. Het is een dark ambient klanklandschap met een sinister karakter waarin veel verschillende sferen elkaar subtiel afwisselen. De track ligt in het verlengde van hun kort daarvoor uitgebrachte CD Blood Music.

Op de niet bespeelde zijde van de single staat een handbeschilderde abstracte schildering die uniek is op ieder van de 300 uitgebrachte exemplaren. Omdat de single is geperst op transparant vinyl schijnt de schildering door als de single op je draaitafel ligt.

Zo'n kunstwerkje leg je natuurlijk het liefst zo min mogelijk met die beschilderde kant op de platenspeler. Daarom is het heel fijn dat Yen Pox aan de heruitgave van Blood Music (zelf het beluisteren meer dan waard) een tweede CD hebben toegevoegd met daarop onder andere de Hollow Earth track. 

© 2018 TTZL


Officiële website: Yen Pox (bandcamp) / Yen Pox (facebook)

YouTube: Hollow Earth

YouTube: Blood Music [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten