Zoeken in deze blog

zondag 29 april 2018

#285: Jack White - Boarding House Reach (2018)

Jack White maakt het zijn fans niet gemakkelijk op zijn derde solo-album. De man die samen met Meg White bekend werd als The White Stripes, en een  wereldwijde stadionklassieker op zijn naam heeft met Seven Nation Army, schuwt het experiment niet op zijn nieuwe plaat. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt.

Opener Connected By Love is nog een echte rock-track en zou ook op Blunderbuss (2012) of Lazaretto (2014) hebben kunnen staan. Daarna worden we echter meteen getrakteerd op het aparte Why Walk A Dog? (hier in een live versie) dat een korte, kritische overpeinzing is over de relatie tussen mens en hond:


Are you their master?
Did you buy them at the store?
Did they know they were a cure
For you to stop being bored?
So somebody mated them
And took their babies away from them
Stuck a price tag on their nose
And now you’re buying it clothes

Het daaropvolgende Corporation is dan opnieuw geheel anders van aard. Een heerlijk funky ritme met koortjes, gillende vocale uithalen, een fijne gitaarriff en prominente percussie maken dit een zeer genietbaar nummer. 

Hierna wordt het album alleen nog maar afwisselender en experimenteler. Recitaties, raps en opera-achtige vocalen staan zij aan zij en vooroorlogse bluesinvloeden (die kenmerkend zijn voor Jack White) worden gepaard aan science-fiction synthesizergeluiden. 

In Ice Station Zebra duiken de funk-invloeden op glorieuze wijze weer op en in Over And Over And Over keert het rammelende rock-geluid van weleer weer terug, maar dan gecombineerd met synthesizers en percussie. In Respect Commander lijken alle invloeden dan weer samen te komen, inclusief vele dynamische en tempowisselingen en een ongelofelijke scheurgitaar. En het  meditatief startende Get In The Mine Shaft (hier in een geweldige live versie) wordt gedomineerd door vocoder-vocalen. Het is zo'n track die eerst vreemd aandoet, maar bij iedere beluistering beter wordt.

Dat laatste geldt trouwens voor het hele album. Tot nu toe zijn de kritieken (van zowel pers als publiek) zeer wisselend. Het is óf een prul óf een meesterwerk. Het is dan ook een album dat zulke extreme meningen uitlokt. Na meerdere draaibeurten denk ik echter dat ik de experimenten van Jack White steeds beter begrijp en kan waarderen. Ik merk dat de nummers op hun plek beginnen te vallen, zelfs in zo'n extreem divers album. Je moet ervoor open staan en het album de tijd geven om op je in te werken, maar dan zou er wel eens iets heel moois uit kunnen voortkomen.

© 2018 TTZL


Officiële website: Jack White
Wikipedia EN: Jack White
Wikipedia NL: Jack White

YouTube: Connected By Love [clip]
YouTube: Why Walk A Dog? [live/clip]
YouTube: Corporation
YouTube: Ice Station Zebra
YouTube: Over And Over And Over [clip]
YouTube: Respect Commander
YouTube: Get In The Mine Shaft [live/clip]

YouTube: Seven Nation Army [The White Stripes/clip]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten