Zoeken in deze blog

zaterdag 7 april 2018

#282: Gizmodrome - Gizmodrome (2017)

Supergroepen zijn van alle tijden. Muzikanten vinden het nu éénmaal leuk om voor korte (of langere) tijd hun solo- of groepsactiviteiten te onderbreken en met anderen samen te spelen. En zo verscheen er in september van het vorige jaar ineens een album van nieuwe supergroep: Gizmodrome.

De leden zijn niet de minsten: Stewart Copeland (drums - The Police), Adrian Belew (gitaar - King Crimson, werkte met onder anderen Frank Zappa, David Bowie en Talking Heads), Mark King (bas - Level 42) en Vittorio Cosma (toetsen - PFM, Elio e le Storie Tese). 

Wat meteen opvalt is dat Stewart Copeland alle nummers (alleen of met anderen) heeft geschreven. Ook neemt hij de zang voor zijn rekening en de anderen de achtergrondvocalen. Op het eerste gehoor lijkt het dan ook een solo-album van Copeland, ondersteund door zeer capabele muzikanten. Die indruk wordt versterkt doordat er twee nummers op staan die al verschenen zijn onder Copeland's alter ego Klark Kent: Stay Ready en Strange Things Happen.
(luister hier naar de originele versies) 

Bij nadere beluistering zijn de bijdragen van de andere leden toch behoorlijk groot. Zo zijn de achtergrondvocalen zijn heel bepalend voor de sfeer in de nummers en is de opening van Spin This onmiskenbaar Mark King. De gitaar van Adrian Belew maakt als vanouds weer allerlei geluiden die alleen hij eruit tevoorschijn kan toveren en de toetsen van Vittoria Cosma zorgen voor een lekker jazz-rockgevoel tussen de progrock en new wave invloeden.

Zoals we in het post-The Police tijdperk van Stewart Copeland gewend zijn gebruikt hij allerlei invloeden, van progrock tot afrikaanse muziek en dat horen we onder meer terug in de opener Zombies In The Mall

Man In The Mountain en Summer's Coming hebben een reggae-gevoel en in Sweet Angels (Rule The World) en Amake Pipa gebeurt zoveel dat pas na een paar keer luisteren alles inzinkt. Ik vind het twee geweldige nummers. Het King Crimson-achtige Ride Your Life en het ingetogen beginnende I Know Too Much zijn ook waardevolle bijdragen aan het album. 

Op Zubatta Cheve verzorgt Elio (een maatje van Cosma) de vocalen en dat geeft het geheel een fijne Italiaanse draai. Het zeer energieke, instrumentale Stark Naked sluit het album af. We hebben dan geluisterd naar een album met veel invloeden, Copeland's kenmerkende vocalen en humoristische teksten en vooral veel hoorbaar spelplezier.

Voor mensen die nummers als On Any Other Day, Bombs Away en Miss Gradenko van The Police en het solowerk van Stewart Copeland kunnen waarderen is dit album absoluut een aanrader. 

© 2018 TTZL


Facebook: Gizmodrome
Wikipedia EN: Gizmodrome

YouTube: Gizmodrome [hele album]

YouTube: Zombies In The Mall
YouTube: Stay Ready
YouTube: Man In The Mountain
YouTube: Summer's Coming
YouTube: Sweet Angels (Rule The World)
YouTube: Amake Pipa
YouTube: Strange Things Happen
YouTube: Ride Your Life
YouTube: Zubatta Cheve
YouTube: Spin This
YouTube: I Know Too Much
YouTube: Stark Naked

YouTube: On Any Other Day [The Police]
YouTube: Bombs Away [The Police]
YouTube: Miss Gradenko [The Police]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten