Zoeken in deze blog

zondag 15 april 2018

#283: Dave Stewart & Barbara Gaskin - It's My Party (1981)

Op de één of andere manier spreekt de muziek van Dave Stewart & Barbara Gaskin me aan, maar ik heb geen idee waarom. Het is popmuziek van het lichtvoetige soort, in ieder geval lichtvoetiger dan mij normaal aanspreekt. En toch, er zit vaak een progressief randje aan of tenminste iets dat mij intrigeert. 'Intelligent pop music', zoals ze het zelf noemen.

Dave Stewart (niet te verwarren met Dave Stewart van Eurythmics) is een toetsenist die speelde bij onder andere Bruford en Hatfield And The NorthBarbara Gaskin was ook bij die laatste band actief en bij Spirogyra (niet te verwarren met Spyro Gyra). 

Naast veel andere activiteiten maken de echtelieden sinds 1981 muziek als Dave Stewart & Barbara Gaskin en hadden ze met hun debuutsingle meteen hun grootste succes te pakken. De eigenzinnige cover van Lesley Gore's (zie ook blogs #196 en #197) nummer It's My Party bereikte in de UK nummer 1 positie en ook in de Nederlandse Top 40 was het een redelijke hit (6 weken, hoogste positie was nummer 20).

De track is volgens mij een heel goed voorbeeld van hoe je een cover zou moeten doen. Het nummer moet als zodanig herkenbaar blijven, terwijl je het tegelijkertijd volledig naar jezelf toetrekt. Daarin zijn Dave en Barbara volgens mij groots geslaagd. Het nummer heeft een een jaren tachtig geluid gekregen en heeft toch charme van het origineel behouden. Op de b-kant staat een eigen nummer, Waiting In The Wings, dat laat horen dat Stewart ook prima eigen songs kan schrijven.

Dat deze cover geen toevalstreffer is bewijst Dave's samenwerking uit 1980 met ex-The Zombies zanger Colin Blunstone. Hun versie van What Becomes Of The Broken Hearted is weer heel origineel en doet tegelijk recht aan Jimmy Ruffin's oorspronkelijke versie

En ook hun versie van The Loco-Motion is leuk. Een nummer dat trouwens vrij unike is omdat het in drie verschillende decennia, in drie verschillende uitvoeringen de U.S. top 5 haalde:
The Loco-Motion [Little Eva, 1962]
The Loco-Motion [Grand Funk Railroad, 1974]
The Loco-Motion [Kylie Minogue, 1988]

De discografie van Dave Stewart & Barbara Gaskin mag dan niet heel groot zijn, het is wel mooi dat alles van deze buitenbeentjes tegenwoordig weer te verkrijgen is (en nog geremasterd ook!).

© 2018 TTZL


Official website: Dave Stewart & Barbara Gaskin
Wikipedia EN: Dave Stewart / Barbara Gaskin
Wikipedia NL: Dave Stewart

YouTube: It's My Party
YouTube: It's My Party [clip]
YouTube: Waiting In The Wings

YouTube: What Becomes Of The Broken Hearted
YouTube: The Locomotion

YouTube: What Becomes Of The Broken Hearted [Jimmy Ruffin, 1966]
YouTube: The Loco-Motion [Little Eva, 1962]
YouTube: The Loco-Motion [Grand Funk Railroad, 1974]
YouTube: The Loco-Motion [Kylie Minogue, 1988]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten