Zoeken in deze blog

zondag 22 april 2018

#284: Frites Modern - 6MET (1983) [+ Record Store Day 2018]

Dit jaar had ik me voorgenomen écht vroeg bij Concerto te gaan staan voor Record Store DayEr kwamen namelijk een paar exclusieve releases uit die ik graag wilde hebben. Ik was echter weer niet de enige. De winkel ging om negen uur open en om half acht had ik al twintig man voor me.

Bovenaan mijn lijstje stond The W***** B*** Album van The Residents. Onlangs is de demo-tape uit 1971 teruggevonden die anoniem aan Warner Bros. was gestuurd.  De muziek was waarschijnlijk te vreemd voor Warner waarna men een afwijzing stuurde die, bij gebrek aan een afzender, werd geadresseerd aan "The Residents". Onder die naam maakte de groep sindsdien haar muziek. 

Ook kwamen er exclusieve 12-inches uit van Steven Wilson en Tangerine Dream en een 7-inch van Elvis Costello (klik op de namen voor meer details).

Het traditionele Nederlandse RSD-cadeau kwam deze keer van Claw Boys Claw in de vorm van een op rood vinyl geperste EP met drie nummers, waaronder hun prachtige Rosie. Er is ook een promofilm en een 'making of' voor de EP gemaakt.

Misschien wel één van de meest onverwachte uitgaven van RSD 2018 was Led Zeppelin's op geel vinyl geperste single Rock And Roll / FriendsBeide tracks zijn niet eerder verschenen in deze versies: de 'Sunset Sound Mix' respectievelijk de 'Olympic Studios Mix'. Er verscheen een mooie promo van die nieuwsgierig maakte naar de nummers die bekend zijn van de albums Led Zeppelin III (Friends) en "Led Zeppelin IV" (Rock And Roll).

Een flink brok jeugdsentiment was er ook in de vorm van een heruitgave van het legendarische 6MET van Frites Modern. Een Nederlandse punkklassieker die nog steeds Nederlands bestverkochte indie-cassette ooit is. Het was echter bedoeld als vinyl EP, maar dat kwam er vanwege de hoge kosten niet van. Tot nu toe dan! Nummers als Leugenaar, Jeugdjournaal en Vergeet 't Maar blijven heerlijk om naar te luisteren, net als de cover van de Sesamstraat tune die in de leuke promo voorbij komt. Ik had de muziek inmiddels al via iTunes als download, maar deze mooie, blauwe, geweldig klinkende 10-inch kon ik echt niet laten liggen. 

Al met al was RSD 2018 leuk en interessant genoeg om weer vroeg voor op te staan, al komt het gebeuren wel steeds verder af te staan van hoe en waarom het ooit begon. Zoals zo vaak heeft de commercie zich er voor een groot deel meester van gemaakt en zijn er te veel releases die niet exclusief zijn. Heruitgaven van regulier werk (First Time On Vinyl!) of muziek die over twee maanden regulier verkrijgbaar zal zijn (RSD First Release!). En dat is eigenlijk best jammer.

© 2018 TTZL


Official website: Frites Modern
Officiële website: Record Store Day
Wikipedia NL: Frites Modern

YouTube: 6MET [RSD 2018 promo]
YouTube: Rock And Roll / Friends [RSD 2018 promo]

YouTube: Rock And Roll [Led Zeppelin - originele versie]
YouTube: Friends [Led Zeppelin - originele versie]

YouTube: Leugenaar [Frites Modern]
YouTube: Jeugdjournaal [Frites Modern]
YouTube: Vergeet 't Maar [Frites Modern]

YouTube: Rosie [Claw Boys Claw]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten