Zoeken in deze blog

zondag 1 april 2018

#281: The Stone Roses - Fool's Gold (1989)

Een blog op Eerste Paasdag zou natuurlijk dat thema kunnen hebben, maar omdat ik dat al eens gedaan heb (zie blog #176) was ik op zoek naar iets anders. Nu is het vandaag naast Pasen ook nog 1 April en aangezien dat in het engels 'April Fools Day' is ging ik zoek naar nummers die over 'fools' gaan. 

Dat bleek geen vergeefse zoektocht! Een aantal kon ik zo uit het hoofd noteren. Natuurlijk Dancin' Fool van mijn held Frank ZappaThe Beatles' Fool On The Hill en The Rolling Stones' Fool To Cry.

Maar ook andere grootheden als Led Zeppelin (Fool In The Rain) en The Who (Won't Get Fooled Again) maakten prachtige nummers over 'fools'. Of het heerlijke bluesnummer Fool For Your Stockings van ZZ Top of Joe Jackson's ironisch romantische Fools In Love.

En dan zijn er nog nummers die weliswaar dezelfde titel hebben, maar toch heel andere nummers zijn. Zo heeft Deep Purple's zeer afwisselende, lange track Fools een heel ander karakter dan Van Halen's stampende en dampende Fools

Plato's term 'ship of fools' heeft een hele lading artiesten geïnspireerd en veel mooie nummers opgeleverd. Een hele bekende Ship Of Fools is die van de Grateful Dead (ook mooi gecoverd door Elvis Costello), maar ook de Ship Of Fools van The Doors mag er zijn. Maar er zijn nog veel meer originelen met die titel. Luister maar een naar de nummer van The Residents, Robert Plant, World Party en Echo & The Bunnymen om er een paar te noemen.

Over bovenstaande nummers wil ik het echter vandaag niet hebben. Deze keer gaat het over een band die kortstondig heel groot was en die met Fool's Gold hun grootste hit hadden: The Stone Roses. Het nummer was door de band  bedoeld was als b-kant voor de non-album single What The World Is Waiting For. De platenmaatschappij zag echter meer potentie in Fool's Gold en dus werd besloten tot een single met een dubbele a-kant. In het ene land werd het ene nummer gepromoot en in een ander land juist weer het andere.

Fool's Gold is een merkwaardige mengeling van alternatieve rock, dance, house, psychedelische en 60's pop. De singleversie duurt 4'15 en kent een fijne groove, lekkere laidback vocalen en heerlijke staccato gitaarpartijen. Het zijn echter bas en drums die het meest opvallen. De band heeft aangegeven dat de beat geïnspireerd is door James Brown's Funky Drummer en de baslijn door Young MC's Know How, wat op zijn beurt weer een sample is van Shaft van Isaac Hayes. Je kunt slechtere voorbeelden kiezen...

De 12"-versie van het nummer duurt bijna tien minuten en die vind ik nog beter. Er is meer ruimte om de ideeën uit te werken en de hypnotiserende passages duren wat langer waardoor ze nog beter werken. Ook in de live-versie uit 2012 kun je deze aanpak terughoren.

Veel prachtige singles van The Stone Roses zijn niet op één van hun twee studio-albums verschenen, maar Fool's Gold is wel als bonustrack toegevoegd aan de geremasterde deluxe edition van hun debuutalbum.

© 2018 TTZLOfficiële websites: The Stone Roses
Wikipedia EN: The Stone Roses
Wikipedia NL: The Stone Roses

YouTube: Fools Gold 4.15
YouTube: Fool's Gold 9.53
YouTube: What The World Is Waiting For
YouTube: Fool's Gold (live)

YouTube: Dancin' Fool [Frank Zappa]
YouTube: Fool On The Hill [The Beatles]
YouTube: Fool To Cry [The Rolling Stones]
YouTube: Fool In The Rain [Led Zeppelin]
YouTube: Won't Get Fooled Again [The Who]

YouTube: A Fool For Your Stockings [ZZ Top]
YouTube: Fools In Love [Joe Jackson]
YouTube: Fools [Deep Purple]
YouTube: Fools [Van Halen]
YouTube: Ship Of Fools [Grateful Dead]
YouTube: Ship Of Fools [Elvis Costello]
YouTube: Ship Of Fools [The Doors]
YouTube: Ship Of Fools [The Residents]
YouTube: Ship Of Fools [Robert Plant]
YouTube: Ship Of Fools [World Party]
YouTube: Ship Of Fools [Echo & The Bunnymen]

YouTube: Funky Drummer [James Brown]
YouTube: Know How [Young MC]
YouTube: Shaft [Isaac Hayes]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten