Zoeken in deze blog

zondag 25 maart 2018

#280: Judas Priest - Stained Class (1978)

Deze maand is Firepower verschenen van Judas Priest (hun 18e studio-album). Het album wordt goed ontvangen, maar ik heb het zelf nog niet beluisterd. Het deed me terugdenken aan de late jaren zeventig/vroege jaren tachtig waarin de mannen van Judas Priest regelrechte 'heavy metal goden' waren.

De start van de band was turbulent met een platenmaatschappij die failliet ging nog voordat er een plaat was uitgebracht. De opnamen van het  debuutalbum Rocka Rolla (1974) voor een andere maatschappij werden geplaagd door technische problemen, die resulteerden in een slecht klinkende plaat. Daarnaast was er een constant en schrijnend gebrek aan geld dat de band bijna de kop kostte.

Na het tweede album Sad Wings Of Destiny (1976) werd het contract afgekocht en stapte men over naar een grote maatschappij, Columbia Records. Het derde Judas Priest album Sin After Sin (1977) was een stap vooruit en werd positief ontvangen. 

De doorbraak zou echter komen met Stained Class, hun vierde album uit 1978. Weg zijn op dit album de progressieve rock en bluesinvloeden en ook voor epische ballads á la Epitaph en Last Rose Of Summer is geen ruimte meer. De focus ligt op dit album op pure heavy metal. De agressiviteit spat van het album af en de donkere, duistere teksten dragen daar zeker aan bij. Het hoge tempo in de nummers doet denken aan de punk die tegelijkertijd over Engeland raasde.

Het album zou de inspiratie én blauwdruk blijken te zijn voor de NWOBHM (New Wave Of British Heavy Metal) die duizenden bands omvatte waaronder bekende namen als Def Leppard, Girlschool, Iron Maiden, Saxon, Tygers Of Pan Tang en Venom.

Stained Class opent het bal met Exciter en dat nummer geeft direct aan wat je kunt verwachten: geweldige riffs, knappe solo's, Rob Halford's door merg en been snijdende vocalen en een complexiteit in de songs die ook Priest zelf niet meer zou evenaren.White Heat, Red Hot houdt het vuur makkelijk brandend waarna het meest controversiële nummer van het album volgt: Better By You, Better Than Me

Het nummer, een cover van Spooky Tooth wiens originele versie een stuk langzamer is, kwam op verzoek van Columbia Records op het album omdat zij er ook een 'commerciëler nummer' op wilden. Daar heeft Columbia veel plezier van gehad, want in 1990 spanden de ouders van twee tieners die een zelfmoordpoging hadden gedaan een rechtszaak aan. 

De advocaten van de ouders beweerden dat Judas Priest de boodschap "do it" verborgen had in het nummer en dat daardoor de zelfmoordpoging was uitgelokt. De rechtszaak werd uiteindelijk geseponeerd, maar kostte Columbia tienduizenden dollars.

Op het album neemt Judas Priest geen gas terug en levert met Stained Class, Invader, Saints In Hell en Savage het ene na het andere topnummer af. Eerder schreef ik dat er geen ballads op dit album staat, maar Priest vind in het prachtige Beyond The Realms Of Death wel een mooie balans tussen rustige passages en uptempo stukken.

Heroes End sluit het album af en heeft heerlijk smerige gitaarsolo's, een mooie dubbeling van Halford's vocalen en een prachtige refreintekst:

Why do you have to die to be a hero
It's a shame a legend begins at its end
Why do you have to die if you're a hero
When there's still so many things to say unsaid

Het belang van Stained Class voor heavy metal als genre kan niet overschat worden. Met de opvolgers Killing Machine (1979) en British Steel (1980) heeft Judas Priest een metaltrilogie gemaakt die moeilijk te evenaren is.

© 2018 TTZL


Officiële websites: Judas Priest
Wikipedia EN: Judas Priest
Wikipedia NL: Judas Priest

YouTube: Stained Class [album] 

YouTube: Exciter
YouTube: White Heat, Red Hot
YouTube: Better By You, Better Than Me
YouTube: Stained Class
YouTube: Invader
YouTube: Saints In Hell
YouTube: Savage
YouTube: Beyond The Realms Of Death
YouTube: Heroes End

YouTube: Epitaph [album: Sad Wings Of Destiny, 1976]
YouTube: Last Rose Of Summer [album: Sin After Sin, 1977]
YouTube: Better By You, Better Than Me [Spooky Tooth, 1969]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten