Zoeken in deze blog

zondag 11 maart 2018

#278: Monsoon - Ever So Lonely (1982)

Monsoon was een Britse band die maar kort heeft bestaan (1981-1983). Ondanks het beperkte succes van hun vier singles en enige LP hebben ze wel een indruk achtergelaten. Dit komt omdat ze als één van de eersten een geslaagde mengvorm creëerden van westerse en niet-westerse popmuziek. In hun geval waren dat Britse en Indiase muziek.

Wereldmuziek (een verzamelnaam voor volksmuziek, niet-westerse klassieke muziek en niet-westerse popmuziek) stond begin jaren tachtig in de belangstelling en maakte dat mensen ook open stonden voor de muziek van Monsoon, de band die bestond uit producer Steve Coe, bassist Martin Smith en zangeres Sheila Chandra (die bij de oprichting van de band pas zestien was!). 

De eerste single die ze uitbrachten was Ever So Lonely. Het nummer bereikte in de Engeland de twaalfde plek op de hitlijst, maar in Nederland bleef het steken in de Tipparade. Toch is het nummer destijds onder mijn aandacht gekomen en is het me bijgebleven, want toen ik jaren later de 12" van deze en de volgende single zag staan heb ik ze beide direct gekocht.

Ever So Lonely begint met een kalm intro van piano en sitar. Na driekwart minuut komt het ritme erbij en gaat tabla-percussie een prominente rol spelen. In de lange versie van het nummer komt er na drie minuten een prachtige break die haast hypnotiserend werkt. En als die break het al niet doet dan zorgen de hemelse vocalen van Sheila Chandra daar wel voor. Ook 36 jaar later is het nog steeds een heerlijk nummer.

Traditioneel namen bands op b-kanten van singles nummers op die wat afweken en daarom niet op een album zouden passen. Hier is dat niet anders. Het meditatieve Sunset Over The Ganges staat niet op hun enige album, maar is wel zeer het beluisteren waard. 

Hun tweede single was Shakti (The Meaning Of Within) en dat is een uptempo nummer waarin de Indiase invloeden iets minder prominent aanwezig zijn. Het is een leuk nummer, maar niet zo indrukwekkend als de eerste single (wat geïllustreerd wordt door de Ever So Lonely (dub) op de b-kant). Op de flipzijde staat ook nog het mooie And I You. Dit nummer laat goed horen waartoe de band in staat was.

De derde single was een cover van Tomorrow Never Knows van The Beatles en Monsoon wist natuurlijk wel raad met de Indiase invloeden in het originele nummer zoals het door George Harrison geschreven tabla-intro.

Na de vierde single, Wings Of The Dawn (Prem Kavita), zorgden meningsverschillen met hun platenmaatschappij voor het einde van Monsoon. Postuum verscheen nog het album Third Eye dat niet meer verkrijgbaar is, maar nog wel te beluisteren op YouTube

Monsoon was misschien niet meer dan een rimpeling in de hele muziekgeschiedenis, maar dan wel een interessante.

© 2018 TTZL


Officiële websites: Monsoon (BBC) / Sheila Chandra
Wikipedia EN: Monsoon / Sheila Chandra

YouTube: Ever So Lonely (Extended Version)
YouTube: Sunset Over The Ganges

YouTube: Shakti (The Meaning Of Within)
YouTube: Ever So Lonely (Dub)
YouTube: And I You 

YouTube: Third Eye [album]

YouTube: Tomorrow Never Knows [The Beatles]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten