Zoeken in deze blog

zondag 9 december 2012

#5: Bruce Springsteen - Nebraska (1982)

In 1982 was Bruce Springsteen & The E-Street Band inmiddels een gevestigde naam door de albums Born to Run (1975), Darkness on the Edge of Town (1978) en The River (1980). Voor zijn volgende album wilde hij de weg op gaan die ze waren ingeslagen met Stolen Car van het laatste album. Een verhalende track met een laag tempo en spaarzame instrumentatie.

Tot dan toe had Bruce Springsteen altijd in de studio de nieuwe nummers geschreven. Omdat hij vond dat hij op die manier erg veel studiotijd verspilde wilde hij het voor het nieuwe album anders doen. Hij kocht een 4-sporen cassettedeck, schreef nieuwe nummers en nam er in zijn eentje eerst demo’s van op. Eén spoor voor de gitaar en één spoor voor de stem. Op de andere twee sporen kon dan nog een extra vocale partij of een tweede gitaar en hij had nog een echomachientje tot zijn beschikking.

Zodra de demo’s goed genoeg waren nam hij ze mee naar de band om de kale demo’s om ze zetten in bandversies. Dat bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan. De bandversies konden niet tippen aan de demo’s en uiteindelijk werd besloten om de demo’s als soloalbum uit te brengen. Vanwege alle technische beperkingen (ruis, bijgeluiden, verkeerde instellingen van de recorder) bleek dit nog een heel gedoe.

Bij lang niet alle fans is het album een favoriet en het verkocht dan ook minder goed dan zijn voorgangers. Maar alom wordt Nebraska toch wel gezien Bruce Springsteen’s meest intieme en artistiek gezien beste album, niet in het minst door de geweldige teksten. In het titelnummer Nebraska wordt vanuit de eerste persoon het verhaal verteld van massamoordenaar Charles Starkweather. Criminaliteit speelt ook een rol in Highway Patrolman waarin de ik-figuur een sheriff is die zijn broer laat ontsnappen nadat deze iemand heeft neergeschoten. Wat mij betreft één van de hoogtepunten van het album, samen met State Trooper en Atlantic City (al is het moeilijk kiezen met zoveel moois).

Het is moelijk om bij het beluisteren van het album niet te denken aan die andere Amerikaanse gigant: Johnny Cash. Het is dan ook niet vreemd dat op zijn album Johnny 99 uit 1983 twee nummers van Nebraska voorkomen: Johnny 99 and Highway Patrolman.

Na Nebraska kwam in 1984 het album Born in the U.S.A. uit dat Bruce Springsteen naar het supersterrendom katapulteerde. En hoe lekker de songs van dat album ook mee te brullen zijn, ik prefereer toch nog steeds het ruwe, depressieve, technisch imperfecte Nebraska  Het is een echt ‘luisteralbum’ en vraagt je absolute aandacht, maar geeft je er onnoemelijk veel voor terug.

© 2012 TTZL

Officiële website: Bruce Springsteen
Wikipedia EN: Bruce Springsteen
Wikipedia NL: Bruce Springsteen
Youtube: Stolen Car
Youtube: Nebraska
Youtube: State Trooper
Youtube: Atlantic City
Youtube: Johnny 99 (door Johnny Cash)
Youtube: Highway Patrolman (door Johnny Cash)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten