Zoeken in deze blog

zondag 16 december 2012

#6: David Bowie – 1. Outside (The Nathan Adler Diaries: a hyper cycle) (1995)

Na een aantal kwalitatief mindere albums probeerde David Bowie de draad weer op te pakken door terug te keren naar zijn Berlijnse periode (1976-1979), artistiek gezien misschien wel zijn beste. De samenwerking met Brian Eno gaf ons de trilogie Low, “Heroes” en Lodger welke hits opleverde als Sound and Vision, “Heroes” en Boys Keep Swinging.

Voor het album uit 1995, dat kortweg bekend staat als Outside, werkte Bowie opnieuw samen met Brian Eno. Het resultaat is een conceptalbum dat het verhaal vertelt van een dystopische samenleving (het tegengestelde van een utopie, dus met alleen maar negatieve eigenschappen). Van de negentien nummers zijn er zes gesproken woord om het verhaal te kunnen vertellen. Deze tracks werken eerlijk gezegd nogal storend en halen de vaart uit het album. Daarbij is het verhaal niet echt makkelijk te volgen.

Bij andere dertien tracks zitten een flink aantal goede tracks en een aantal pareltjes. Vooral The Hearts Filthy Lesson, A Small Plot ofLand, I Have Not Been to Oxford Town en Strangers When We Meet kunnen zich meten met het beste van Bowie.

Zoals het nummer ‘1.’ in de titel al aangeeft was het de bedoeling dat dit het eerste album van een reeks zou zijn. Volgens Bowie zouden de reeks conceptalbums gaan over ‘mysterie, moord, kunst en cyberspace’. Alleen al het verhaal van Outside zou zich over drie delen gaan uitspreiden. Dat er nooit een album met ‘2.’ in de titel is verschenen duidt er waarschijnlijk op dat Outside niet geworden is wat Bowie gehoopt had. Twee jaar later verscheen het album Earthling waarop de kameleon Bowie stoeide met industrial en drum and bass (luister maar eens naar Little Wonder), twee muziekstromingen die op dat moment erg populair waren. Het nummer We Prick You van Outside hintte al in die richting.

Met een beetje programmeren op je CD-speler kun je een prima (mini)album samenstellen uit Outside, maar als geheel overtuigd het niet en doet het terugverlangen naar de échte Berlijnse albums.

© 2012 TTZL


Officiële website: David Bowie
Wikipedia EN: David Bowie
Wikipedia NL: David Bowie
Youtube: Sound and Vision
Youtube: “Heroes”
Youtube: Little Wonder
Youtube: We Prick You

Geen opmerkingen:

Een reactie posten