Zoeken in deze blog

zondag 2 december 2012

#4: Joss Stone – The Soul Sessions Vol 2 (2012)

Rond de jaarwisseling 2003/2004 verraste Joss Stone de muziekwereld door als 16-jarige een debuutalbum uit te brengen waarop covers van soulnummers uit de jaren zestig en zeventig te horen waren. Alsof dat nog niet opmerkelijk genoeg was klonk haar stem absoluut niet als die van een 16-jarig blank Engels meisje, maar eerder als een volwassen (zwarte) soulzangeres.

Van The Soul Sessions werden wereldwijd 5 miljoen exemplaren verkocht en van opvolger Mind, Body & Soul zelfs nog een miljoen meer. Bij de volgende albums kwam zowel artistiek als qua verkoopcijfers de klad er in. Joss Stone vond dat ze teveel aan het handje van de platenmaatschappij had gelopen en wilde nu meer haar eigen weg gaan. Het probleem bleek echter dat ze niet goed wist welke weg dat zou moeten zijn. En dat hoor je op de drie albums die volgden. Je hebt het gevoel dat ze zichzelf steeds opnieuw aan het uitvinden is. Je hoort nog steeds die fantastische stem, je hoort de belofte, maar die wordt niet echt waargemaakt door het materiaal en de uitvoering.

Met The Soul Sessions Vol 2 drukt ze andermaal krachtig op de ‘reset-knop’ en keert ze terug naar het begin. Op dit vervolg op haar debuutalbum staan weer een 11-tal covers (15 op de ‘deluxe edition’) van soulnummers uit voornamelijk de jaren zestig en zeventig. Ook is er weer een (prachtige) soulbewerking van een hedendaags nummer (The High Road van Broken Bells versus Fell In Love With A Boy van The White Stripes op The Soul Sessions).

Het eerste nummer op het album is I Got The…, een cover van een nummer van Labi Siffre uit 1975. Een sterke opener die bekend voorkomt omdat een sample uit Labi Siffre’s origineel werd gebruikt door Eminem in zijn hit My name is. Direct daarna kan Joss al haar vocale kracht tonen in (For God's Sake) Give More Power To The People (origineel uit 1971 van The Chi-Lites). Maar ook met emotionele nummers als I Don't Want To Be With Nobody But You en The Love We Had (Stays On My Mind) (van respectievelijk Eddie Floyd en The Dells) kan ze tegenwoordig prima uit de voeten. Van de bonustracks op de ‘deluxe edition’ is met name het uptempo First Taste Of Hurt (uit 1972 van Willie Tee) een uitschieter.

Maar hoe genietbaar The Soul Sessions Vol 2 ook is, het voelt aan als een tussendoortje, want eigenlijk is Joss Stone na tien jaar weer terug bij af. Het wordt pas echt interessant bij haar volgende album. Dan zullen we zien of ze nu weet welke kant ze echt op wil.

© 2012 TTZL

Officiële website: Joss Stone
Wikipedia EN: Joss Stone
Wikipedia NL: Joss Stone
Youtube: The High Road
Youtube: The High Road (origineel van Broken Bells)
Youtube: Fell In Love With A Girl (origineel van The White Stripes)
Youtube: I Got The...
Youtube: I Got The... (origineel van Labi Siffre)
Youtube: (For God's Sake) Give More Power To The People (origineel van The Chi-Lites)
Youtube: The Love We Had (Stays On My Mind) (origineel van The Dells)
Youtube: First Taste Of Hurt (origineel van Willie Tee)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten