Zoeken in deze blog

zondag 30 december 2012

#8: Janet Jackson - Control (1986)

Alhoewel dance-muziek nu niet direct tot mijn muzikale voorkeuren behoort, heb ik een zwak voor het album Control uit 1986 van Janet Jackson. Het is het derde album van deze jongste telg uit de Jackson-dynastie en zorgde voor haar wereldwijde doorbraak. Waar Janet’s eerste twee albums verkoopcijfers in de honderdduizenden haalden, werd Control inmiddels wereldwijd zo’n vijftien miljoen keer verkocht.

Het betekende ook de doorbraak van het producersduo Jimmy Jam & Terry Lewis die voor de productie van Control een Grammy Award wonnen. Het album is een opvallende mengeling van een muziekstijlen. Funk, rap, disco en rhythm and blues en meer worden tot een energiek geheel gesmeed.

Control telt negen nummers en de eerste zeven zijn allemaal uptempo. Hieronder zitten Top 40 hits als What Have You Done for Me Lately (1), When I Think of You (3), Nasty (5), Control (12) en The Pleasure Principle (15). De laatste twee nummers van het album zijn ballads, hiervan werd Let’s wait awhile (16) ook een Top 40 hit. In totaal zijn zeven (!!) van de negen nummers op single uitgebracht.

Het album komt voor het grootste gedeelte uit de synthesizer (ook de drums en bas) en slechts af en toe wordt er een ‘gewoon’ instrument gebruikt. Voor het geluid dat hiermee gecreëerd wordt is men schatplichtig aan het drie jaar eerder verschenen, baanbrekende album Future Shock van Herbie Hancock. Vergelijk You Can Be Mine maar eens met Hancock’s wereldhit Rockit.

De carrière van Janet Jackson nam na Control een grote vlucht en ze scoorde grote successen met de daaropvolgende albums. Vanaf 2004 begon het allemaal minder te worden en met haar laatste album Discipline uit 2008 evenaarde ze nog slechts de verkoopcijfers van haar eerste twee albums. Naar verluidt werkt ze aan een nieuw album dat in 2013 moet verschijnen. Of dat een commercieel en artistiek succes wordt is natuurlijk afwachten, maar dat Control één van mijn guilty pleasures blijft (met Nasty en You Can Be Mine als uitschieters) is zeker.

© 2012 TTZL


Officiële website: Janet Jackson
Wikipedia EN: Janet Jackson
Wikipedia NL: Janet Jackson
Youtube: Nasty
Youtube: Control
Youtube: You Can Be Mine
Youtube: Rockit (Herbie Hancock)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten