Zoeken in deze blog

zondag 7 november 2021

#469: Troum - Daur (1998)

Van 1988 tot 1996 maakte het Duitse trio Maeror Tri muziek in het schemergebied van ambient, noise en drone, enigszins vergelijkbaar met het Britse Zoviet France (zie blog #184). Nadat de band stopte, startten twee van de drie leden, Baraka[H] (Stefan Knappe) en Glit[S]ch (Martin Gitschel), een nieuw project: Troum (het oud-Duitse woord voor 'traum', oftewel 'droom').

Na de cassette Troumings in 1997 (in eigen beheer) volgde in juni 1998 Daur. Het is een op blauw 
transparant vinyl geperste 10-inch plaat die verpakt is 
in een hoes van kurk, met een raam van zilverpapier, in een oplage van 300 stuks. 
Er was ook een speciale oplage van 24 stuks in een rooster van plastic met aluminium. 

Op de A-kant staat de titeltrack Daur en dat is een dertien minuten durende audio-etalage van hun talent. Het nummer geeft ook aan hoe goed gekozen de bandnaam is, want het gecreëerde ambient/drone-klanklandschap heeft onmiskenbaar een dromerig karakter.

Het is wel de vraag of het een fijne droom is, want het geheel heeft een spannend, maar ook wat naargeestig karakter. Er zit een prachtige, slome opbouw in het nummer, die in de laatste minuut naar een mooi einde wordt gebracht. Een geweldige track.

Op de B-kant staan twee kortere nummers. De eerste is het krap vier minuten durende Venustas. Deze track roept een heel ander gevoel op dan Daur en heeft wat Midden-Oosters aandoende instrumentatie. Het doet mij wat denken aan de neo-klassieke dark wave (bij gebrek aan een betere term) van Dead Can Dance

Krypte doet dan weer denken aan het hemelse echo-gitaargeluid, ingebed in effecten, zoals dat bij veel bands in de jaren tachtig op het 4AD-label te horen was. Denk naast eerdergenoemde Dead Can Dance aan Bauhaus en Cocteau Twins en vooral This Mortal Coil. Dat wil zeker niet zeggen dat Troum klakkeloos kopieert, maar eerder dat ze op knappe wijze invloeden verwerken en er iets heel eigens van maken.

Na Daur heeft Troum nog vele prachtige andere werken uitgebracht in oplagen van slechts een paar honderd stuks. Het kan dus lastig zijn om deze te pakken te krijgen. Gelukkig hebben we daarvoor DiscogsBandcamp (bij Troum zelf en bij het label Zoharum) en de webshop van Zoharum.

© 2021 TTZL


Bandcamp: Troum
Fan website: Troum
Wikipedia EN: Troum
Wikipedia NL: Troum

YouTube: Daur
YouTube: Venustas
YouTube: Krypte

YouTube: Troumings

Geen opmerkingen:

Een reactie posten