Zoeken in deze blog

zondag 26 december 2021

#476: The Frank Cunimondo Trio Featuring Lynn Marino - Feelin' Good (1971/1997)

Voorjaar 1997 stond ineens The Frank Cunimondo Trio Featuring Lynn Marino zes weken in de Nederlandse Top 40 (hoogste plek: #20) met een opname uit 1971. Dit was het gevolg van een reclame van Brand bier waarin het nummer werd gebruikt.

Frank Cunimondo speelde jazzpiano in de omgeving van Pittsburgh vanaf de jonge leeftijd van 13 jaar, ondere andere in het orkest van Billy May. Hij was ook actief aan de oostkust van de VS en speelde in clubs in New York City in de jaren zestig. Eén van die optredens in een New Yorkse club leidde tot een optreden in The Tonight Show met Johnny Carson in 1963. 

Vanaf 1968 bracht Cunimondo drie albums uit van zijn trio op zijn eigen Mondo platenlabel voordat hij in 1971 een album opnam met een 19-jarig vocaal talent: Lynn Marino. Het is dit album waarvan de track Feelin' Good is gehaald die werd gebruikt in de reclame. Het nummer heeft een wat hoekig ritme en een aparte zanglijn, maar heeft iets inherent opgewekts dat perfect past bij de beelden van de reclame en het moment van uitbrengen (de ontluikende lente). Het nummer sloeg ook buiten Nederland aan en werd in meerdere landen een onverwachte hit.

Als tweede nummer op de single is nog een track van het album gekozen: Beyond The Clouds. Ook dit nummer laat horen dat het trio en de zangeres een goede combinatie vormen en maakt bij hernieuwde beluistering nieuwsgierig naar het hele album. Gelukkig blijkt het heruitgave-label MusicOnCD in 2017 het album te hebben heruitgegeven, net als het daaropvolgende album uit 1975: Sagittarius

Meestal is reclame alleen maar een hinderlijke onderbreking van je kijkervaring, maar soms brengt het ook een onverwacht genoegen!

© 2021 TTZL


Wikipedia EN: Frank Cunimondo

YouTube: Feelin' Good

YouTube: Feelin' Good [Brand Commercial]

zondag 19 december 2021

#475: Various - This Is New Virgin Pop 1980 (1980)

Verzamelalbums met nummers van verschillende bands hebben niet mijn bijzondere interesse. Of het nou een verzameling van recente hits betreft of van ouder werk, te vaak staan er allerlei nummers die mij niet boeien. Verzamelaars die met zorg zijn opgebouwd rond een specifiek thema (bijvoorbeeld een specifiek genre, feestdagen of een eerbetoon aan een artiest) zijn vaak al beter. Maar soms is daar ineens een compilatie die van begin tot eind boeit. This Is New Virgin Pop 1980 is zo'n album.

Eigenlijk is dat opvallend, want het is op de keper beschouwd niets anders dan een staalkaart van artiesten die rond 1980 op het Virgin Records label albums hadden uitgebracht. Toch voelt het album op één of andere manier aan als een geheel en heb ik het met veel plezier vaak gedraaid. 

Eerlijk gezegd kende ik niet veel uitvoerenden toen ik het album in 1980 (of kort daarna, dat weet ik niet precies meer) aanschafte. XTC was mij bekend van de kleine hit Making Plans For Nigel (drie weken in de Top 40) en ook This Is Pop beviel mij wel. Een paar jaar later zou hun album Mummer mij tot fan maken.

De intelligente synth-pop van The Human League (Empire State Human), John Foxx (Underpass) en Orchestral Manoeuvres In The Dark (Electricity) waren ook nog wel bekend, maar de minder of niet bekende bands waren de echte attractie van het album.

De charismatische Howard Devoto was de blikvanger punk rock band Buzzcocks en startte na zijn vertrek Magazine, dat ik alleen kende van de betere muziektijdschriften. De kennismaking met de muziek van de band middels Shot By Both Sides was echter zeer prettig. Het is een heerlijk ruwe en afwisselde post-punk track met sterke vocalen. De lekker agressieve songs van The Ruts (Babylon's Burning) en The Members (Solitary Confinement) passen hier mooi bij.

De bijdrage van het Australische Mental As Anything (The Nips Are Getting Bigger) is wat meer gepolijst, maar zeker sterk te noemen. Dat geldt ook voor Charade van het Schotse Skids waarin we Stuart Adamson vinden die later succes zou hebben met de band Big Country.

Toppers zijn wat mij betreft de nummers van twee bands waar ik echt nog nooit van gehoord had. Het nummer Thrash van Cowboys International is lekker donkere synth-pop met een opvallende melodie en zanglijn. Helaas maakten ze maar één album (The Original Sin). 

The Flying Lizards pakken een oud nummer (Money) en stoppen dat in een opvallend en humoristisch jasje. Echt geweldig gedaan. Vergelijk het maar eens met het origineel van Barrett Strong (uit 1959) of de cover van The Kingsmen (uit 1964). De meest bekende cover is natuurlijk die van The Beatles van het album With The Beatles uit 1963.

Het album staat helaas niet op Spotify en daarom heb ik een playlist voor This Is New Virgin Pop 1980 aangemaakt met alle tracks.


YouTube: Money [Barrett Strong]
YouTube: Money [The Kingsmen] 
YouTube: Money [The Beatles]

maandag 13 december 2021

#474: Arvo Pärt - Fratres (1994)

Arvo Pärt wordt in 1935 in Paide (Estland) geboren. Hij is al vroeg in muziek geïnteresseerd en volgt vanaf zijn zevende levensjaar muzikaal onderwijs. Als jonge tiener schrijft hij al zijn eigen composities en hij vervolgt zijn muzikale onderwijs aan de muzikale middenschool en het conservatorium.

Hij componeert dan muziek voor stopmotion-animaties van Tallinnfilm en werkt vervolgens bij de Estse publieke radio. In 1960 componeert hij het werk Nekrolog dat gebaseerd is op de twaaltoonstechniek (dodecafonie) van Arnold Schönberg. Dit komt hem op kritiek te staan van de Sovjet-overheid ('gevoelig voor buitenlandse invloeden'), maar een paar maanden later wint hij er wel een competitie mee van diezelfde Sovjet-overheid. Niet verwonderlijk, de Sovjets hadden er wel vaker moeite mee om te bepalen wat was toegestaan en wat niet.

In 1968 komt hij opnieuw in conflict met de overheid. Na een persoonlijke crisis wordt Pärt religieus en zijn eerste compositie van dien aard ('Credo') zorgt ervoor dat hij en zijn muziek in de seculiere Sovjet-Unie in de ban worden gedaan. Acht jaar lang zal hij zich vervolgens storten op het bestuderen van Middeleeuwse en Renaissance-muziek voor hij weer gaat componeren, zij het met een heel andere stijl en techniek. 

Uiteindelijk krijgt hij in 1980 toestemming om te emigreren naar Oostenrijk en in het Westen krijgt hij vanaf het begin veel aandacht. CD's met zijn muziek op ECM Records verkopen uitstekend en hij is van 2011-2018 de meest uitgevoerde, nog levende componist. 

Ik ben zelf met Arvo Pärt in aanraking gekomen doordat hij werd genoemd in een artikel over minimal music, een stroming die mijn interesse geniet (zie blogs #50, #97 en #321). Zijn muziek werd daar holy minimalism genoemd (ook wel 'mystic minimalism', 'spiritual minimalism'  of 'sacred minimalism') vanwege het religieuze karakter. 

Nieuwsgierig geworden schafte ik de CD Fratres uit 1994 aan en daarop voeren pianist Martin Roscoe en violist Tasmin Little twee van Pärt's bekendste werken uit: Fratres (origineel uit 1977, hier in de 1980 versie) en Spiegel Im Spiegel (origineel uit 1978). Eerstgenoemde start fanatiek, maar valt na een minuut terug in verstilde klanken waarna piano en viool om elkaar heen blijven dwarrelen. Het opvallendste aspect in Spiegel Im Spiegel is het arpeggio dat op de piano vertolkt wordt en duidelijk geworteld is in de minimale muziek. Absoluut betoverend.

De andere werken op de CD worden vertolkt door het Bournemouth Sinfonietta en doen niet veel onder voor de eerdergenoemde composities. Cantus In Memoriam Benjamin BrittenSumma en Festina Lente kennen prachtige meerstemmige strijkers en de twee delen van Tabulu Rasa (Ludus en Silentium) zijn een bijna half uur durende tour-de-force. 

Als je dit album beluistert is het niet moeilijk om te begrijpen waarom Steve Reich, één van de meesters van met minimal music genre, over Pärt zei: "Ik hou van zijn muziek en ik hou van het feit dat hij zo'n dappere, getalenteerde man is... Hij is helemaal uit de pas met de tijdgeest en toch is hij enorm populair, wat zo inspirerend is. Zijn muziek vervult een diepe menselijke behoefte die niets met mode te maken heeft.". Ik kan het er alleen maar mee eens zijn.

© 2021 TTZL


Officiële website: Arvo Pärt
Wikipedia EN: Arvo Pärt
Wikipedia NL: Arvo Pärt

Spotify: Fratres [album]

YouTube: Summa    
YouTube: Festina Lente

YouTube: Nekrolog [Stockholm Philharmonic Orchestra]

zondag 5 december 2021

#473: The Jimi Hendrix Experience - Hey Joe (1968)

In december 1966 komt in de UK de eerste single uit van The Jimi Hendrix Experience. Het is Hey Joe en het nummer reikt tot een zesde plaats in de UK hitlijst. Ook de tweede (Purple Haze) en derde (The Wind Cries Mary) single werden top 10 hits.

Toch is er een groot verschil, want waar Purple Haze en The Wind Cries Mary werden geschreven door Jimi Hendrix, daar was Hey Joe een cover. 

Het nummer werd in de vroege jaren zestig geschreven door Billy Roberts en in 1962 legde hij de rechten ervan vast. Het auteurschap van Roberts is echter omstreden omdat er elementen uit andere songs in zitten en ook omdat er andere songschrijvers zijn die claimen aan de track te hebben meegewerkt.

In ieder geval werd in 1965 Hey Joe voor het eerst uitgebracht door een garageband uit Los Angeles: The Leaves. Het nummer lijkt hier meer op iets  uit het oeuvre van pakweg The Pretty Things, The Troggs of MC5 dan op de Hendrix-versie. En er waren meer garagebands met een eigen versie zoals The Standells (Hey Joe, Where You Gonna Go?), The Surfaris (Hey Joe, Where Are You Going) en er is een mooie versie van Hey Joe van The Music Machine, een minder bekende band uit Los Angeles. Het nummer heeft qua sfeer en tempo overeenkomsten met Hendrix en je vraagt je af of deze versie een inspiratiebron was voor Jimi's versie. 

Ook artiesten als Love (Hey Joe), Cher (Hey Joe) en The Byrds (Hey Joe (Where You Gonna Go)) namen nog in de late jaren zestig hun geheel eigen versie van het nummer op. Deep Purple's Jon Lord voorzag hun versie van Hey Joe van een uitgebreid Boléro-intro. En uit die tijd is er ook een Franstalige versie van Hey Joe van Johnny Halliday.

Het nummer blijft ook in latere decennia aandacht krijgen. Zo maakt Patti Smith in 1974 een single versie (Hey Joe (Version)) die vooraf gegaan wordt door een  monoloog. Andere (om uiteenlopende redenen) vermeldenswaardige versies zijn wat mij betreft onder meer: 

Hey Joe van Santa Esmeralda

Hey Joe van London Symphony Orchestra

Hey Joe/Purple Haze/Voodoo Chile van Soft Cell

Hey Joe van Nick Cave & The Bad Seeds

Hey Joe van Black Uhuru

Hey Joe van Willy DeVille

En natuurlijk mag Frank Zappa's hippie-parodie Flower Punk mag niet onvermeld blijven, met regels als "Hey Punk, where you goin' with that flower in your hand?/Well, I'm goin' up to Frisco to join a psychedelic band."

Toch zal het vooral de Hey Joe-versie van The Jimi Hednrix Experience zijn die de meeste mensen blijven koesteren. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ruim vijftig jaar na het verschijnen van het nummer het nog steeds binnen de eerste 500 staat van de Top 2000.

© 2021 TTZL


Officiële website: Jimi Hendrix
Wikipedia EN: Jimi Hendrix
Wikipedia NL: Jimi Hendrix

YouTube: Hey Joe [The Jimi Hendrix Experience]

YouTube: Hey Joe [The Leaves]
YouTube: Hey Joe, Where You Gonna Go? [The Standells]
YouTube: Hey Joe, Where Are You Going [The Surfaris]
YouTube: Hey Joe [The Music Machine]
YouTube: Hey Joe [Love]
YouTube: Hey Joe [Cher]
YouTube: Hey Joe (Where You Gonna Go) [The Byrds]
YouTube: Hey Joe [Deep Purple]
YouTube: Hey Joe [Johnny Halliday]
YouTube: Hey Joe (Version) [Patti Smith]
YouTube: Hey Joe [Santa Esmeralda]
YouTube: Hey Joe [London Symphony Orchestra]
YouTube: Hey Joe/Purple Haze/Voodoo Chile [Soft Cell]
YouTube: Hey Joe [Nick Cave & The Bad Seeds]
YouTube: Hey Joe [Black Uhuru]
YouTube: Hey Joe [Willy DeVille]
YouTube: Flower Punk [Frank Zappa]

YouTube: Purple Haze