Zoeken in deze blog

zondag 5 december 2021

#473: The Jimi Hendrix Experience - Hey Joe (1968)

In december 1966 komt in de UK de eerste single uit van The Jimi Hendrix Experience. Het is Hey Joe en het nummer reikt tot een zesde plaats in de UK hitlijst. Ook de tweede (Purple Haze) en derde (The Wind Cries Mary) single werden top 10 hits.

Toch is er een groot verschil, want waar Purple Haze en The Wind Cries Mary werden geschreven door Jimi Hendrix, daar was Hey Joe een cover. 

Het nummer werd in de vroege jaren zestig geschreven door Billy Roberts en in 1962 legde hij de rechten ervan vast. Het auteurschap van Roberts is echter omstreden omdat er elementen uit andere songs in zitten en ook omdat er andere songschrijvers zijn die claimen aan de track te hebben meegewerkt.

In ieder geval werd in 1965 Hey Joe voor het eerst uitgebracht door een garageband uit Los Angeles: The Leaves. Het nummer lijkt hier meer op iets  uit het oeuvre van pakweg The Pretty Things, The Troggs of MC5 dan op de Hendrix-versie. En er waren meer garagebands met een eigen versie zoals The Standells (Hey Joe, Where You Gonna Go?), The Surfaris (Hey Joe, Where Are You Going) en er is een mooie versie van Hey Joe van The Music Machine, een minder bekende band uit Los Angeles. Het nummer heeft qua sfeer en tempo overeenkomsten met Hendrix en je vraagt je af of deze versie een inspiratiebron was voor Jimi's versie. 

Ook artiesten als Love (Hey Joe), Cher (Hey Joe) en The Byrds (Hey Joe (Where You Gonna Go)) namen nog in de late jaren zestig hun geheel eigen versie van het nummer op. Deep Purple's Jon Lord voorzag hun versie van Hey Joe van een uitgebreid Boléro-intro. En uit die tijd is er ook een Franstalige versie van Hey Joe van Johnny Halliday.

Het nummer blijft ook in latere decennia aandacht krijgen. Zo maakt Patti Smith in 1974 een single versie (Hey Joe (Version)) die vooraf gegaan wordt door een  monoloog. Andere (om uiteenlopende redenen) vermeldenswaardige versies zijn wat mij betreft onder meer: 

Hey Joe van Santa Esmeralda

Hey Joe van London Symphony Orchestra

Hey Joe/Purple Haze/Voodoo Chile van Soft Cell

Hey Joe van Nick Cave & The Bad Seeds

Hey Joe van Black Uhuru

Hey Joe van Willy DeVille

En natuurlijk mag Frank Zappa's hippie-parodie Flower Punk mag niet onvermeld blijven, met regels als "Hey Punk, where you goin' with that flower in your hand?/Well, I'm goin' up to Frisco to join a psychedelic band."

Toch zal het vooral de Hey Joe-versie van The Jimi Hednrix Experience zijn die de meeste mensen blijven koesteren. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ruim vijftig jaar na het verschijnen van het nummer het nog steeds binnen de eerste 500 staat van de Top 2000.

© 2021 TTZL


Officiële website: Jimi Hendrix
Wikipedia EN: Jimi Hendrix
Wikipedia NL: Jimi Hendrix

YouTube: Hey Joe [The Jimi Hendrix Experience]

YouTube: Hey Joe [The Leaves]
YouTube: Hey Joe, Where You Gonna Go? [The Standells]
YouTube: Hey Joe, Where Are You Going [The Surfaris]
YouTube: Hey Joe [The Music Machine]
YouTube: Hey Joe [Love]
YouTube: Hey Joe [Cher]
YouTube: Hey Joe (Where You Gonna Go) [The Byrds]
YouTube: Hey Joe [Deep Purple]
YouTube: Hey Joe [Johnny Halliday]
YouTube: Hey Joe (Version) [Patti Smith]
YouTube: Hey Joe [Santa Esmeralda]
YouTube: Hey Joe [London Symphony Orchestra]
YouTube: Hey Joe/Purple Haze/Voodoo Chile [Soft Cell]
YouTube: Hey Joe [Nick Cave & The Bad Seeds]
YouTube: Hey Joe [Black Uhuru]
YouTube: Hey Joe [Willy DeVille]
YouTube: Flower Punk [Frank Zappa]

YouTube: Purple Haze


Geen opmerkingen:

Een reactie posten