Zoeken in deze blog

zaterdag 19 oktober 2013

#50: Steve Reich - Different Trains / Electric Counterpoint (1989)

De Amerikaanse componist Steve Reich behoort sinds het midden van de jaren zestig met Philip Glass en Terry Riley tot de grondleggers van de minimal music

In 1987 (Electric Counterpoint) en 1988 (Different Trainsschreef hij twee werken die in 1989 werden uitgebracht in een vertolking door het Kronos Quartet (DT) en gitarist Pat Metheny (EC). 

Different Trains is een compositie voor strijkkwartet en op band opgenomen stemmen en treingeluiden. Het concept voor dit stuk komt uit Steve Reich's kindertijd. Zijn ouders waren gescheiden en zijn moeder woonde daarna in Los Angeles terwijl zijn vader in New York woonde. Daarom reisde hij met zijn gouvernante regelmatig per trein dwars door Amerika. 

Die periode laat hij weerklinken in het eerste deel, America - Before The War. Later realiseerde hij zich dat als hij als jood in Europa had gewoond in die tijd, dat hij dan in heel andere treinen had gezeten. Dit verklankt hij in Europe - During The War waarna After The War het geheel afsluit. Geen eenvoudig te verteren stuk, maar zeer indrukwekkend en de moeite waard.

In Electric Counterpoint speelt Pat Metheny elf sologitaarpartijen en twee basgitaarpartijen. Het geheel zorgt voor een mooi vol geluid terwijl de afzonderlijke gitaren toch van elkaar te onderscheiden blijven. Door de opbouw van de drie delen (1. Fast, 2. Slow3. Fast) en de mooi over elkaar heen tuimelende partijen heb je op een gegeven moment niet meer het idee dat je alleen maar gitaren hoort. Mooi stuk, maar het mist natuurlijk wel de emotionele impact die Different Trains heeft door het verhaal dat daarin vertelt wordt.



Different Trains/Electric Counterpoint is een absolute aanrader uit het oeuvre van Steve Reich.

© 2013 TTZL


Officiële website: Steve Reich

Wikipedia EN: Steve Reich
Wikipedia NL: Steve Reich
Youtube: Different Trains: America - Before The War (Kronos Quartet)
Youtube: Different Trains: Europe - During The War (Kronos Quartet)
Youtube: Different Trains: After The War (Kronos Quartet)
Youtube: Electric Counterpoint: 2. Slow (Pat Metheny)
Youtube: Electric Counterpoint: 3. Fast (Pat Metheny)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten