Zoeken in deze blog

zondag 7 augustus 2022

#508: Pink Floyd featuring Andriy Khlyvnyuk - Hey Hey Rise Up (2022)

In april van dit jaar gebeurde er iets waar niemand meer op had gerekend: nieuw werk van Pink Floyd. Het laatste echte album (The Division Bell) dateert namelijk alweer van 1994, al verscheen in 2014 nog wel The Endless River, maar dat album bevat, met uitzondering van Louder Than  Words, instrumentale en ambient muziek die gebaseerd is op materiaal dat werd opgenomen tijdens sessies voor The Division Bell.

De aanleiding voor het nieuwe werk is echter niet vrolijk stemmend: de oorlog in Oekraïne. Om geld in te zamelen voor humanitaire hulp aan dat land hebben de overblijvende leden van Pink Floyd (David Gilmour en Nick Mason) een nummer opgenomen met Andriy Khlyvnyuk (Андрій Хливнюк). 

Na de Russische inval had die zanger van de Oekraïense band Boombox zijn tour door de VS direct afgebroken om mee te helpen zijn land te verdedigen. Drie dagen na zijn terugkomst postte hij een video waarin hij a capella het Oekraïense lied Ой у лузі червона калина (Oi u luzi chervona kalyna / Oh, er is een rode viburnum in de wei) uit 1875 zong. Het nummer refereert aan het verlangen naar onafhankelijkheid en was daarom verboden in de tijd dat Oekraïne deel uitmaakte van de Sovjet Unie.

Opmerkzaam gemaakt op de video door zijn Oekraïense schoondochter, vroeg en kreeg Gilmour toestemming van Khlyvnyuk om zijn vocalen te verwerken in een nieuw nummer: Hey Hey Rise Up. Het leverde een krachtig statement op, zeker in combinatie met de clip.

Na de digitale release in april volgde in juli een fysieke release op CD-en vinyl- single. Hier staat nog een tweede nummer op, een nieuwe versie van een nummer van The Division BellA Great Day For Freedom 2022. De tekst is heel toepasselijk, aangezien Gilmour hier in 2008 het volgende over zei:

"
Dat nummer gaat echt over de nasleep (van de val van de totalitaire staat). Eerst was het een vreugde en een bevrijding voor de mensen met de vrijheid van democratie, maar toen werd het vreselijk ontsierd door de etnische zuivering en genocide, met name in Joegoslavië.

Gilmour wilde al een tijdje een eenvoudigere, meer directe versie van het nummer opnemen en vond dit een goede gelegenheid. Hij maakte deels gebruik van de originele opnamen en heeft deels nieuwe partijen (piano, Prophet 5 synthesizer en Hammond) toegevoegd. Het maakt het al goede originele nummer niet radicaal anders, maar de sfeer is wel wat verschillend.

Al met al een bijzondere toevoeging aan de Pink Floyd-catalogus, niet zozeer op muzikale gronden, maar wel door de achtergrond en ontstaansgeschiedenis van de single. 

© 2022 TTZL


Officiële website: Pink Floyd
Wikipedia NL: Pink Floyd / Boombox

YouTube: Hey Hey Rise Up [clip]
Spotify: Hey Hey Rise Up

YouTube: Louder Than Words [clip]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten