Zoeken in deze blog

zondag 14 augustus 2022

#509: Lemming - Lucifera (The Devil Sent Us: Lemming!) (2002)

Bij de term Glam Rock denk je al snel aan Britse artiesten in de vroege jaren zeventig als T.Rex, David Bowie, The Sweet en Slade. Of Amerikaanse equivalenten als Alice Cooper, Suzi Quatro en New York DollsGlam Rock ging ook in Nederland niet onopgemerkt voorbij en een band als Catapult scoorde een flink aantal hits.

Een andere Nederlandse band die opviel was Lemming. Waar bij Catapult de vrolijkheid en bubblegum-pop de toon bepaalde, tapte Lemming meer uit het Alice Cooper-vaatje. Dat geldt zowel muzikaal, als qua teksten en beeldtaal.

De band uit Rockanje begon in 1971 als Life Colour (en niet Life Color zoals onder andere op Wikipedia word vermeld) en optredens van die band gingen niet onopgemerkt voorbij. Een stage-act met veel attributen (zoals een elektrische stoel), licht- en geluidseffecten, vuur, fakkels en rookbommen en als klap op de vuurpijl de nagenoeg naakte danseres Lucifera zorgden daar wel voor

De werkgroep van jeugdsoos Het Keizersgat in Boekel die een optreden van de band boekten van op 18 augustus 1973 was met name van het optreden van Lucifera niet op de hoogte. En dat terwijl men vooraf het optreden had geafficheerd als iets 'dat niemand in de leeftijd van 12 t/m 16 jaar mocht missen'. De aanwezige journalist van het Brabants Dagblad werd dan ook verzocht niets over ‘het naakt’ te melden om commotie onder de ouders te voorkomen (lees ook het verslag hierover).
 
De eerste single kwam eind 1973 uit, heette Lucifera, stond acht weken in de Top 40 en kwam tot nummer 19. Het is een aanstekelijk nummer met lekker meezingbaar refrein en je kon er als tiener prima je ouders mee in de gordijnen jagen. Ook de b-kant I Feel Free is een prima track in het genre.

Opvolger Father John uit 1974 kwam nog iets hoger in de Top 40 (#15), stond er nog een week langer in en vind ik muzikaal een stap vooruit. ook hier op de b-kant weer een sterk nummer met Crazy Again.

Het laatste succes kwam in 1975 met Queen Jacula en alhoewel deze het minste scoorde van de drie hits (slechts drie weken in de Top 40 en #27 als hoogste positie) is het mijn favoriet. Lekker jachtig tempo, goede breaks en de TopPop-clip maakt het helemaal af. B-kant Fun With Me is misschien iets minder sterk dan bij de andere twee singles, maar past wel mooi qua sfeer bij de a-kant. 

De zes tracks werden in 1975 verzameld op het album Lemming, samen met vier andere tracks waarvan met name het ruim negen minuten durende Suicide Without Fear op hogere ambities dan alleen singles maken duidt.

Het succes kon echter niet worden voortgezet en in 1982 ontbond de groep. In 2002 werd de band opnieuw opgericht als The Lemming en in hetzelfde jaar kwam de mooie verzamelaar Lucifera (The Devil Sent Us: Lemming!) uit waarop de singles en andere tracks staan. 

En natuurlijk, mijn beeld van de muziek wordt rooskleurig door het jeugdsentiment, maar Glam Rock in het algemeen  - en Catapult en Lemming in het bijzonder -  zijn gewoon dierbare herinneringen.

© 2022 TTZL


Officiële website: Lemming
Wikipedia EN: Lemming
Wikipedia NL: Lemming

YouTube: Lucifera
YouTube: I Feel Free
YouTube: Father John [clip]
YouTube: Crazy Again
YouTube: Queen Jacula [clip]
YouTube: Fun With Me

Geen opmerkingen:

Een reactie posten