Zoeken in deze blog

zondag 28 augustus 2022

#511: Frank Zappa - Rollo (2017)

De leukigheid van Record Store Day (RSD) is er voor mij de laatste paar jaar wel wat minder op geworden. Zoals zo vaak is een leuk initiatief overgenomen door de commercie en dat is RSD niet ten goede gekomen. RSD was een evenement waarbij een relatief klein aantal exclusieve uitgaven verscheen, speciaal en uniek voor RSD

Inmiddels is RSD verworden tot een stortvloed van heruitgaven van eerder verschenen materiaal, maar dan op allerlei soorten gekleurd vinyl en picture discs. 

Bijkomend nadeel van de vinylgekte bij de grote maatschappijen is dat deze alle capaciteit van de vinylperserijen gebruiken, waardoor kleinere maatschappijen met hun reguliere uitgaven danig in de knel komen.

Een jaar of tien geleden stond ik 's morgens vroeg op RSD nog vrolijk in de rij om fel begeerde uitgaven te bemachtigen. Vanaf 2013 verschenen er ook RSD-uitgaven van Frank Zappa en die kon ik natuurlijk niet laten liggen (zie ook blog #232).

Het gaat hier om facsimile uitgaven van 7-inch singles of speciale uitvoeringen. En ja, op deze singles staan deels ook eerder uitgebrachte nummers, maar dan meestal wel in een mix of versie die alleen op single was verschenen. 

Het begon in 2013 met I'm The Slime/Montana (op groen gemarmerd vinyl), in 2014 gevolgd door Don't Eat The Yellow Snow/Down In De Dew en in 2015 door het op paars vinyl geperste 200 Motels Overture (beide met tot dan toe onuitgebrachte b-kanten). In 2016 volgde zowel de picture disc van Joe's Garage als My Guitar/Dog Breath (op 'splatter green vinyl' in de originele mono single mixen). 

De mooiste uitgave is voor mij die van 2017. Op de a-kant van de 10-inch plaat op 'clear vinyl' staat een mooie, bijna tien minuten durende versie van Rollo die afkomstig is van het een half jaar eerder verschenen album Little Dots. Van het nummer waren al eerder versies verschenen op QuAUDIOPHILIAc (2004), Imaginary Diseases (2007) en One Shot Deal (2008), maar nooit zo'n uitgebreide versie als deze.

Nog belangrijker is echter de b-kant: Portland Improvisation. Dit ruim tien minuten durende nummer staat exclusief op deze RSD-uitgave en is voor Zappa-liefhebbers zeer de moeite waard, al heeft het wel meerdere luisterbeurten nodig. Het start als rustig, jazzy nummer, maar na een minuut of drie komt er percussie bij en ontwikkelt het nummer zich in de richting van de muziek die Zappa maakte op albums als Waka/Jawaka - Hot Rats en The Grand Wazoo (beide uit 1972). In de laatste twee minuten van de improvisatie gaat het dan weer wat meer de richting van rock uit. Een mooie aanvulling van mijn Zappa-verzameling.

In 2019 volgde nog Peaches En Regalia op een mooie 10-inch picture disc, maar hier staan helaas geen exclusieve tracks op. Alle vier de nummers staan ook op The Hot Rats Sessions box set, wat helaas mijn beginstelling onderschrijft.

© 2022 TTZL


Officiële website: Frank Zappa
Wikipedia EN: Frank Zappa
Wikipedia NL: 
Frank Zappa

YouTube: Rollo

Spotify: Little Dots [album]
Spotify: Waka/Jawaka - Hot Rats [album]
Spotify: The Grand Wazoo [album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten