Radboud Mens is muzikaal actief sinds de jaren tachtig en een bekende naam in de experimentele muziek in Nederland. Hij omschrijft zichzelf als sound artist die akoestische instrumenten en installaties bouwt en verwerkt in zijn muziek. Naast zijn werk als muzikant, componist en sound designer is hij ook bedreven in het remasteren van het werk van anderen zodat hiervan mooie heruitgaven kunnen verschijnen (zoals bijvoorbeeld de Muslimgauze Tape series).
Ik heb Radboud Mens een aantal malen ontmoet eind jaren negentig bij Staalplaat toen het label (en de winkel) nog op de Staalkade in Amsterdam gevestigd was. Zo kwam ik ook in het bezit van ALR100N8∞, zijn tweede album uit 1999 dat uitkwam op het CD-R label Bake Records van Frans de Waard, op dat moment ook actief bij Staalplaat en ook al een bekende naam in de experimentele muziek in Nederland.
In het begin van de jaren 2000 bracht Mens een aantal 12-inches uit op het Audio.NL label, waarover ik al schreef in blog #246. Deze platen (en meer) zijn verzameld op een (aan te raden) digitale uitgave. Het betreft hier nummers waarvan de bronnen vooral genres als drones, loops, glitches en minimal techno zijn. En ook had ik wel eens wat gehoord van Mens' werk als Hyware en Technoise wat dan weer meer een noise karakter heeft.In augustus van dit jaar las ik over een aanstaande release van Mens. Het zou een release worden, verdeeld over twee losse CD's, onder de titel Continuous Movement. De repetitieve muziek zou door middel van het constant veranderen van meerdere parameters zo organisch mogelijk moeten worden. Daarnaast zou de muziek zowel op een laag volume gedraaid kunnen worden (als ambient) als op hoog volume, waarbij dan meer details hoorbaar worden.
Nieuwsgierig geworden door de beschrijving deed ik een pre-order en ik werd erg verrast door het de albums. Prettig verrast wel te verstaan. De albums combineren op een wonderlijke, maar mooie manier de sereniteit van ambient en het avontuur van zijn eerdere experimentele werk.
Het eerste album (Continuous) opent met het heerlijke Conversion, dat cirkelt en om zijn as draait, dat aanzwelt en weer wegtrekt, ondersteund door een relaxt ritme. Op het album staan verder gelijksoortige tracks, maar ook nummers die rustiger van aard zijn, zoals Polyrhythmic Ambient Drone [Remix], of puntiger, zoals Decay [Instant Gratification Mix]. Alles bij elkaar een heerlijk album dat je gerust meerdere malen achter elkaar kunt horen.
Op het tweede album (Movement) staan ook vele pareltjes. Zo is er het zacht golvende Sequence, waarin ik flarden vroege Kraftwerk terughoor, en het heerlijke, tegelijk ijle én ritmische Start Again, dat mij met ruim acht minuten nog niet lang genoeg duurt. Ander hoogtepunt is het bedrieglijk eenvoudig klinkende Feedback, dat pas na een paar draaibeurten op flink volume al zijn schoonheid en gelaagdheid prijsgeeft.
Dit Continuous Movement project van Radboud Mens is prachtig en verdient een groot publiek. De muziek is volgens mij toegankelijkheid voor mensen die zich hiervoor open willen stellen. En met een prijs van ongeveer negen euro (inclusief verzendkosten) per CD of ongeveer acht euro voor de digitale bestanden (op CD-kwaliteit) kan dat ook niet een obstakel zijn, lijkt mij.
NB Voor de echte audiofielen zijn er via Qobuz ook Hi-Res versies (24-Bit/48 kHz) te streamen.
© 2022 TTZL
Geen opmerkingen:
Een reactie posten