Zoeken in deze blog

zaterdag 31 december 2022

#529: Ike Willis - Should'a Gone Before I Left (1987)

Frank Zappa kon zelf best aardig zingen, maar hij wist zich ook altijd te omringen met heel goede vocalisten. Er zijn vele voorbeelden te geven. Zo heb je City Of Tiny Lights (1979) door Adrian Belew en Andy (1975) door Napoleon Murphy Brock. Of Call Any Vegetable (1967) door Ray Collins, Doreen (1981) door Ray White en Whipping Post (1984) door Bobby Martin.

Mijn favoriete Zappa-zanger is echter Ike Willis. Luister maar eens naar Any Kind Of Pain (1988) of Lucille Has Messed My Mind Up (1979). Zijn timing, frasering en vooral zijn dynamische bereik vind ik geweldig.

In 1987 kreeg Ike Willis de kans om een solo-album te maken: Should'a Gone Before I Left. Willis heeft alle nummers geschreven, soms alleen en soms met anderen zoals mede-Zappa-bandlid Ray White die ook op een aantal nummers meezingt. Geheel onterecht is het album vrij onopgemerkt gebleven buiten de groep van Zappa-adepten. 

Het album opent met het lekker swingende, uptempo Biznis As Usual en The Foreigner From BostonFine en CD bonustrack Resolution zijn soortgelijke songs. 
Er zijn ook tracks waar het tempo net iets lager ligt, zoals in Sleepy en Miss You Well en ook dat werkt prima voor Willis en de groep prima muzikanten waarmee hij het album gemaakt heeft.

(Venting The) Krypton Gas is een track die gezegend is met een heerlijke gitaarsolo en die laat horen dat Willis ook een prima gitarist is. In Ounces O'Prevention excelleert Willis weer vocaal en dat nummer heeft ook een fijne harmonica-solo.

De tracks Bad Time en Do / Don't schotelen ons dan weer een heerlijk loom reggae-ritme voor waardoor het album lekker afwisselend wordt. LP-afsluiter The Hollow Earth is bijna een power-ballad als de zanglijnen niet zo ingewikkeld waren. Opnieuw een heerlijke track.

Should'a Gone Before I Left is misschien geen vijfsterrenplaat, maar hij tikt de vier sterren toch wel (bijna) aan. Het is in ieder geval een plaat die ik nog steeds regelmatig beluister, al was het alleen maar om die goddelijke stem een album lang te horen!

© 2022 TTZL

Officiële website: Ike Willis
Wikipedia EN: Ike Willis

YouTube: City Of Tiny Lights [vocals: Adrian Belew]
YouTube: Andy [vocals: Napoleon Murphy Brock]
YouTube: Call Any Vegetable [vocals: Ray Collins]
YouTube: Doreen [vocals: Ray White]
YouTube: Whipping Post [vocals: Bobby Martin]
YouTube: Any Kind Of Pain [vocals: Ike Willis]
YouTube: Lucille Has Messed My Mind Up [vocals: Ike Willis]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten