Zoeken in deze blog

zondag 8 januari 2023

#530: White Honey - Some Kinda Woman (1979)

Welgeteld één single, één album en één nummer op een soundtrack van Cha Cha (de film van Herman Brood) en niet eens een eigen vermelding op de Nederlandse Wikipedia. Dat is de oogst van de Nederlandse band White Honey. Gelukkig heeft de band wel vermeldingen in de Muziekencyclopedie en Poparchief Groningen.

Hanneke Kappen is nu vooral bekend vanwege haar (heel diverse) radio- en tv-werk, maar zij is voor mij toch vooral de presentatrice van Stampij, een hardrockuur op de Nederlandse radio in de jaren tachtig, dat volgde op Betonuur van de legendarische Alfred Lagarde en werd gevolgd door Vuurwerk van Henk Westbroek. Deze periode op de Nederlandse radio wordt mooi beschreven in dit artikel.

Voor Stampij was Kappen echter zangeres bij White Honey, een band met onder andere gitarist Erwin Java. Zoals eerder gememoreerd, maakte de band slechts één album, Some Kinda Woman, maar wat een lekkere mengeling van hardrock en rhythm 'n blues staat op dat album.

Het album opent met het prima Flyin', maar het is het tweede nummer dat het meest bekend is geworden: de single Nothing Going On In The City. Na een lekker drum- en basintro valt de gitaar subtiel bij die allengs gedrevener wordt en een staccatoritme gaat spelen. Na een minuut valt Kappen in met een heerlijk fanatieke en smerige zangpartij. Er volgt nog een fijne gitaarsolo waarna het nummer naar een climax toewerkt. Dit nummer gaat mij nooit vervelen. De Amerikaanse band The Rods hebben een paar jaar later een fijne cover van het nummer opgenomen.

Daarna wordt even gas teruggenomen in City Life, maar dat duurt niet lang. Het nummer gaat naadloos over in het uptempo Car Crash Blues, gevolgd door het pakkende titelnummer Some Kinda Woman dat ook makkelijk een single had kunnen zijn.

Op de rest van het album staan meer heerlijke uptempo nummers als The One Who Can Screw, Paradise (It's So Nice), Country Girl, Decision, Never Forget About You en die worden afgewisseld met een midtempo track als Too Tired en een het lekkere trage Let's Forget.

Ik ga hier niet zeggen dat Some Kinda Woman een vijfsterrenplaat is, maar het is een prima album van eigen bodem die meer aandacht verdient. Het album is nooit op CD verschenen en ook op Qobuz of Bandcamp zul je vergeefs zoeken naar een stream of download in CD-kwaliteit. Zelfs op Spotify is geen MP3-stream te vinden van het album. Hopelijk gaat hier nog eens verandering in komen.

Op YouTube staat een video van een reünie-optreden van White Honey in 2016. Het geluid is helaas niet al te best, maar het plezier spat er vanaf. Ook leuk is een video van een live-uitvoering van Nothing Going On In the City uit 1979.

© 2023 TTZL

Discogs: White Honey
Wikipedia NL: Hanneke Kappen / Erwin Java

YouTube: Some Kinda Woman [album]

YouTube: Let's Forget

YouTube: Stampij 29-09-1982 [laatste aflevering radio show]
YouTube: Nothing Going On In The City [The Rods]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten