Zoeken in deze blog

zondag 15 januari 2023

#531: Jeff Beck - Blow By Blow (1975)

Zes Grammy Awards, de Ivor Novello Award for Outstanding Contribution to British Music en twee keer opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, als lid van 
The Yardbirds én als solo-artiest. Met Jeff Beck verliest de muziekwereld één van de meest prominente gitaristen ooit. Hij stond altijd in de top tien lijstjes van beste en meest invloedrijke (rock)gitaristen en werd ook wel de 
guitarist's guitarist genoemd.

Vanaf de middelbare school speelde hij in allerlei bandjes en op zijn achttiende was hij al te horen op de single Dracula's Daughter van de notoire Screaming Lord Sutch. Na wat andere bandjes en veel sessiewerk werd hij in 1965 gevraagd als opvolger van Eric Clapton in The Yardbirds. Zijn periode bij die band duurde slechts twintig maanden, maar hij is wel te horen op de bekende hits en het meestal als beste Yardbirds-album bestempelde Roger The Engineer.

Na die periode richtte hij de Jeff Beck Group op (met Rod Stewart als zanger) en maakte de klassieke albums Truth (1968) en Beck-Ola (1969). Overigens worden op de albums de benamingen 'Jeff Beck' en 'Jeff Beck Group' door elkaar gebruikt (soms staat op de hoes het ene en op de labels het andere), dus een duidelijke scheiding tussen solo- en groepswerk is niet echt te maken.

Met een tweede versie van de Group (met onder andere drummer Cozy Powell) maakt hij Rough And Ready (1971) en Jeff Beck Group (1972). Maar na het album Beck, Bogert & Appice van de groep met dezelfde naam gaat het roer om. Het volgende album, Blow By Blow uit 1975, is instrumentaal en staat volledig in het teken van Beck's gitaar.

Dat bleek een uitstekende keuze, want het album was zowel artistiek als commercieel een succes (#4 in de VS). Op de A-kant staan de zelfgeschreven nummers You Know What I MeanConstipated DuckAir Blower en Scatterbrain, die een onwaarschijnlijke rijkheid aan genres, stijlen, tempo en dynamiek laten horen. Daarnaast ook nog She's A Woman, een cover van een b-kantje van The Beatles.

De b-kant van het album opent met twee covers van nummers van Stevie WonderCause We've Ended As Lovers werd geschreven voor het album Stevie Wonder Presents: Syreeta en is heerlijk melancholisch. Thelonius is voor zover ik weet niet zelf door Wonder opgenomen, maar heeft verwantschap met Superstition, wat niet zo gek is aangezien Beck meespeelt op Wonder's album Talking Book uit 1972.

Na het uptempo Freeway Jam sluit het album af met Diamond Dust en dat is het enige nummer waar ik een wat dubbel gevoel bij heb. Het is een mooi, lyrisch nummer en de strijkers mooi zijn gearrangeerd, maar naar mijn smaak zijn diezelfde strijkers iets te nadrukkelijk aanwezig. Het deel tussen grofweg 2:30 en 4:30 is dan ook mijn favoriete passage, omdat de strijkers hier niet zo op de voorgrond staan.

Dat laatste neemt niet weg dat Blow By Blow een fantastisch album is én een voorbode van albums als Wired (1976) en There And Back (1980). Daarnaast bleef Beck een veelgevraagd sessiegitarist en is hij te horen op albums van uiteenlopende artiesten als Stanley ClarkeRod StewartTina TurnerMick JaggerKate BushSealZZ TopJoe Cocker en Roger Waters

Een hersenvliesontsteking werd Jeff Beck op 78-jarige leeftijd fataal en beroofde ons van een zeer begenadigd gitarist.

© 2023 TTZL

Officiële website: Jeff Beck
Wikipedia EN: Jeff Beck
Wikipedia NL: Jeff Beck

YouTube: Blow By Blow [album]
Spotify: Blow By Blow [album]

YouTube: She's A Woman
YouTube: Air Blower
YouTube: Scatterbrain
YouTube: Thelonius
YouTube: Freeway Jam
YouTube: Diamond Dust

YouTube: Dracula's Daughter [Screaming Lord Sutch]
YouTube: Superstition [Stevie Wonder]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten