Zoeken in deze blog

zaterdag 17 december 2022

#527: Angelo Badalamenti - Soundtrack From Twin Peaks (1990) / Manuel Göttsching - E2-E4 (1978)

Deze week kwam het bericht dat zowel Angelo Badalamenti als Manuel Göttsching zijn overleden. Componist en arrangeur Badalamenti is vooral bekend vanwege zijn samenwerking met filmregisseur David Lynch, voor wie hij bij meerdere films muziek maakte. Göttsching is één van de belangrijkste gitaristen uit de Kosmische Musik (aka Krautrock) stroming en was één van de oprichters van het legendarische Ash Ra Tempel.

De combinatie Lynch/Badalamenti was natuurlijk een match made in heaven. De één creëert prachtige dromerige, vervreemdende beelden en de ander weet daar geluid bij te produceren die een symbiotische relatie met die beelden heeft. Die rijk georkestreerde en gearrangeerde muziek kan echter ook prima op zichzelf staan. Soundtrack From Twin Peaks is denk ik de filmmuziek die ik het meest gedraaid heb (en nog steeds draai). 

Twin Peaks Theme is natuurlijk het bekendste nummer van de soundtrack omdat het te horen was aan het begin van iedere aflevering van de tv-serie. Badalamenti ontving er een Grammy Award for Best Pop Instrumental Performance voor

Er staan echter tracks op het album die ik nog beter vind, zoals Audrey's Dance en Night Life in Twin Peaks. Het duister en de dreiging, die in de serie zo ruim voorhanden zijn, kun je hierin echt goed terughoren. En van de drie nummers die gezongen worden door Julee Cruise vind ik Falling het best, al zegt dat niet veel. Er staat geen minder nummer op dit album.

Manuel Göttsching was een belangrijke figuur in de Duitse Kosmische Musik scene, die vanaf eind jaren zestig snel aan belang won. Naast bands als Neu!, Can, Faust, Tangerine Dream, Kraftwerk en Cluster was Ash Ra Tempel ook belangrijk. Deze band werd in 1970 opgericht door gitarist GöttschingKlaus Schulze (de beroemde toetsenist speelt hier nog drums) en Hartmut Enke op bas en produceert onvergetelijke albums als Ash Ra TempelSchwingungen en Join Inn

Naast de groepsalbums maakt Göttsching soms ook solowerk en zijn tweede album (uit 1984) is E2-E4 (naar een beroemde openingszet bij schaken). En dit is een bijzonder album, omdat het een improvisatie is van een uur, die in één take is opgenomen. Gebruik makend van een sequencer, toetsen, gitaar en percussie heeft Göttsching één van de meest invloedrijke albums uit de elektronische muziek gemaakt. 

De invloed op electronic dance music valt niet te onderschatten, al was dat niet het uitgangspunt bij het maken van het album. Göttsching zei hierover in 2013: "Toen ik ontdekte dat E2-E4 in clubs werd gespeeld, kon ik me niet voorstellen dat mensen erop zouden dansen. Er is geen sterke basdrum en het ritme is heel subtiel. Ik haalde ideeën uit de dansmuziek, maar mijn composities gaan meer in de minimalistische stijl van Steve Reich, Philip Glass. Het zou gespeeld kunnen worden met een orkest.

De tracks van het album lopen allemaal in elkaar over en het is daarom lastig om er aparte tracks uit te pikken. Je moet E2-E4 eigenlijk opzetten en zijn hypnotiserende werk laten doen. Maar als ik dan toch wat moet noemen kies ik voor Mittelspiel en Hoheit Weicht 1 Hoheit Weicht 2.

Badalamenti heeft met 85 jaren een mooie leeftijd bereikt, maar Göttsching is met slechts 70 jaar te vroeg heengegaan. We zullen het voortaan moeten doen met de mooie muziek die ze hebben achtergelaten.

© 2022 TTZL

Officiële website: Angelo Badalamenti
Officiële website: Ashra (Manuel Göttsching)
Wikipedia EN: Angelo Badalamenti
Wikipedia EN: Manuel Göttsching
Wikipedia NL: Angelo Badalamenti
Wikipedia NL: Manuel Göttsching

YouTube: Soundtrack From Twin Peaks [album]
YouTube: E2-E4 [album]
Spotify: Soundtrack From Twin Peaks [album]
Spotify: E2-E4 [album]

YouTube: Audrey's Dance
YouTube: Falling [clip]

YouTube: Mittelspiel 
YouTube: Hoheit Weicht 1
YouTube: Hoheit Weicht 2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten