Zoeken in deze blog

zondag 6 maart 2016

#173: Pigbag - Papa's Got A Brand New Pigbag (1981)

Er zijn van die nummers die iedereen herkent, maar waarvan maar weinigen direct de uitvoerende en titel kunnen noemen. De enige hit van Pigbag is er zo eentje.

Pigbag bestond jaar of drie beging jaren tachtig en bracht twee albums uit, maar ze worden vooral herinnerd vanwege hun allereerste single: Papa's Got A Brand New Pigbag

In het hectische, nerveuze, uptempo nummer domineren percussie en blazers en vooral de in het refrein steeds terugkerende melodie van het koperwerk geeft het nummer zijn herkenbaarheid.

Het merkwaardige mengsel van post-punk, dance-punk en nog wat andere stijlen sloeg echter niet direct aan bij een breed publiek. In de UK "Indie Charts" was het in mei 1981 wel een hit, maar in de reguliere hitlijst kwam het nummer niet. Pas toen ze het een jaar later opnieuw uitgebrachten werd het alsnog een top 3 hit. In Nederland duurde het zelf nog een jaar langer voordat het nummer in juni 1983 tot nummer 8 in de Top 40 reikte.

Natuurlijk verscheen er ook een 12" versie van Papa's Got A Brand New Pigbag en die is beter dan de 7" single omdat het nummer wat meer ruimte krijgt om te ontwikkelen.

De b-kant van de 7" heet The Backside en is een vrij experimenteel nummer waarvan de eerste helft bestaat een soort klankencollage en de tweede helft vooral een samenspel van bas en drums is. Een apart werkje. De b-kant van de 12" heet As It Was... (live) en wordt best vermeden door mensen die de A-kant al te nerveus was. In deze track gaat Pigbag namelijk pas echt los.

Pigbag was als groep geen lang leven beschoren en ook de albums zullen de tand des tijds niet doorstaan. Maar ach, wie maalt daarom als je in ieder geval één nummer voor de eeuwigheid gemaakt hebt?

© 2016 TTZL


Officiële website: Pigbag
Fan website: Pigbag
Wikipedia EN: Pigbag

YouTube: Papa's Got A Brand New Pigbag (7") [clip]
YouTube: The Backside (7" b-kant)
YouTube: Papa's Got A Brand New Pigbag (12")
YouTube: As It Was... (live) (12" b-kant)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten