Zoeken in deze blog

zondag 20 maart 2016

#175: Twilight Circus Dub Sound System - Dub Voyage (2000)

Ryan Moore is een in Nederland woonachtige bassist en drummer/percussionist uit Canada met een voorliefde voor dub muziek. Hij begon zijn muzikale loopbaan in Canada, maar verhuisde begin jaren negentig naar Nederland en speelde vanaf 1992 tien jaar bij The Legendary Pink Dots, een Engels/Nederlandse experimentele rockband die sinds 1980 bestaat. 

Vanaf 1995 leeft hij zijn voorliefde voor dub uit in zijn solo-project Twilight Circus Dub Sound System (ook wel 'Twilight Circus Sound System' of kortweg 'Twilight Circus'). Hierin laat hij horen fan te zijn van pioniers als King Tubby, Lee "Scratch" Perry en Scientist, maar ook aansluiting te hebben bij hedendaagse producers als Mad Professor en Adrian Sherwood.

Twilight Circus brengt in de geest van de oude Jamaicaanse gelimiteerde dub 10" inch vinylplaten uit, maar ook 7" singles en albums op LP, CD en tegenwoordig ook als download via Bandcamp. Eén van zijn beste albums vind ik Dub Voyage

De meeste nummers op dit album zijn behoorlijk 'downtempo' zoals HeavyWareikaBlasterK2000 en het met een heerlijk bas-intro gezegende Slicer. En als je dacht dat die tracks al langzaam waren gaat het tempo nog iets omlaag in Depth Charge en Silver. Heerlijk!

Er staan ook een paar 'midtempo' nummers op voor de broodnodige afwisseling: opener Acetate, afsluiter Massive en halverwege het toepasselijk getitelde Fast.

Hoogtepunt is wat mij betreft het titelnummer, Dub Voyage. Hierin worden alle dub-registers opengetrokken door Ryan Moore en het is het meest experimentele nummer van de plaat. 

Voor een maximaal effect luister je geen losse nummers maar het hele Dub Voyage album op een flink volume. Als het je aanspreekt kun je met een gerust hart je storten op de rest van de discografie van Twilight Circus, want de uitgaven zijn eigenlijk altijd wel de moeite waard.

© 2016 TTZL



Officiële website: Twilight Circus Dub Sound System
Officiële Facebook: Twilight Circus Dub Sound System
Wikipedia EN: Twilight Circus Dub Sound System
Wikipedia NL: Twilight Circus Dub Sound System

YouTube: Acetate
YouTube: Dub Voyage
YouTube: Heavy
YouTube: Wareika
YouTube: Depth Charge
YouTube: Fast
YouTube: Blaster
YouTube: K2000
YouTube: Slicer
YouTube: Silver
YouTube: Massive

YouTube: Dub Voyage [hele album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten