Zoeken in deze blog

zaterdag 16 februari 2019

#327: Haruomi Hosono - Video Game Music (1984)

Muzikant Haruomi Hosono is in het Westen vooral bekend als lid van één van mijn favoriete bands, de Japanse supergroep Yellow Magic Orchestra (zie de YMO-gerelateerde blogs #72, #79 en #270, maar ook #101 en #279). 

Toch heeft hij ook voor en na YMO een rijke carrière en zelfs tijdens de YMO-periode waren er zogenaamde side projects. Eén daarvan was gerelateerd aan video game music

De interesse voor game music was er al vroeg, want ook op het debuutalbum van YMO uit 1978 staan al twee bewerkingen van muziek van populaire games: Computer Game "Theme From The Circus" en Computer Game "Theme From The Invader". Buiten een enkele single of EP werd game music toen niet door platenmaatschappijen uitgebracht en daarom begonnen de mannen van YMO een eigen label, GMO (Game Music Orchestra), om die muziek op uit te brengen. 

Vóór GMO maakte Haruomi Hosono echter al het 'solo-album' Video Game Music. Hierop heeft hij game-muziek en -geluiden van bekende games als Xevious, Pac-Man, Pole Position en Galaga bewerkt tot 'songs'. Soms heeft hij er echte eigen versies van gemaakt, zoals in het geval van Xevious en Galaga, soms is het meer het creatief ordenen van bestaande elementen zoals in Pac-Man en Pole PositionLuisterend naar het 35 jaar oude album Video Game Music vraag ik me ook nog steeds af of dit nou een muziekalbum is of een een verzameling klanklandschappen. 

Het duurde zeker een draaibeurt of tien voordat ik er meer in ging horen dan een verzameling gamegeluiden en het zal ook zeker niet iedereen aanspreken. Het is geen album dat je opzet om lekker weg te luisteren, maar als experiment en vanuit een historisch perspectief blijft het een interessante exercitie.

© 2019 TTZL



Officiële website: Haruomi Hosono
Wikipedia EN: Haruomi Hosono

YouTube: Video Game Music [album]

YouTube: Xevious
YouTube: Galaga
YouTube: Pac-Man
YouTube: Pole Position

YouTube: Computer Game "Theme From The Circus" [YMO, 1978]
YouTube: Computer Game "Theme From The Invader" [YMO, 1978]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten