Zoeken in deze blog

zondag 10 februari 2019

#326: Pat Metheny - Two Folk Songs 1st (1980/1983)

De Amerikaanse jazz-gitarist Pat Metheny heeft vele tientallen albums op zijn naam staan, zowel solo als met de Pat Metheny Group en vele andere samenwerkingsverbanden. Het heeft hem tot nu toe drie gouden albums en twintig Grammy Awards opgeleverd in de VS.

In Nederland is zijn bekendheid minder groot dan in de VS, maar opvallend genoeg is er een single van Pat Metheny die alleen in Nederland is uitgebracht. 

Dat heeft hij te danken aan Van Kooten en De Bie. In het TV-seizoen 1982/83 gebruikten zij namelijk de eerste twee minuten van zijn ruim twintig minuten durende track Two Folksongs als muziek voor de opening van het programma. Het nummer is afkomstig van het album 80/81 uit 1980 dat hij opnam met Charlie Haden, Jack DeJohnette, Dewey Redman en Mike Brecker.

In de openingtitels* van het programma zien we Van Kooten en De Bie door bos en stad rennen waarbij ze achterna gezeten lijken te worden. Al snel kwamen er vragen van kijkers wat de muziek was die gebruikt werd. De platenmaatschappij speelde hierop in door in 1983 een single uit te brengen met de korte versie, zoals te horen op TV, op de A-kant en een iets langere versie op de B-kant (de eerste vijf minuten van het nummer).
* De echte openingstitels staan niet op YouTube (waarschijnlijk een rechtenkwestie), maar deze clip bevat ook bijna de gehele scene.

Helaas bleef de single steken in de tipparade en bereikte nooit de Top 40. Twee jaar later bereikte de Pat Metheny Group toch de Top 40 en stond zelfs twee weken op de eerste plaats. Dat was met het nummer This Is Not America dat ze samen met David Bowie maakten voor de soundtrack van de film The Falcon And The Snowman

© 2019 TTZL



OfficiĆ«le website: Pat Metheny
Wikipedia EN: Pat Metheny
Wikipedia NL: Pat Metheny

YouTube: Two Folksongs
YouTube: Openingstitels Van Kooten en De Bie (video)

YouTube: This Is Not America (Pat Metheny Group feat. David Bowie)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten