Zoeken in deze blog

zondag 12 oktober 2014

#101: David Sylvian - Brilliant Trees (1984)

Achteraf bezien is de Britse "new wave" popgroep Japan een kraamkamer gebleken voor eigenzinnig talent. Mick Karn, Steve Jansen en Richard Barbieri hebben allemaal een succesvolle carrière opgebouwd na Japan met solo- en sessiewerk alsook in groepen en in vele samenwerkingen/projecten. 
Het meest succesvol is echter David Sylvian gebleken. 

Japan maakte in het begin échte popmuziek, maar verfijnde de stijl per album. Met de single Ghosts (van het vijfde album Tin Drum) bereikte men de richting waarin David Sylvian verder wilde. Terwijl men net succesvol begon te worden spatte Japan uit elkaar door onderlinge meningsverschillen.

In 1982 en 1983 werkte David Sylvian samen met Ryuichi Sakamoto (Yellow Magic Orchestra) en maakte hij ondere andere Forbidden Colours, de titelsong voor de film Merry Christmas Mr. Lawrence.


In 1984 volgde zijn eerste solo-album, Brilliant Trees, wat meteen een schot in de roos was. Het bouwt voort op het laatste Japan-album met een aparte, intrigerende mix van pop, jazz en atmosferische electronika. Dat de split van Japan geen diepe wonden heeft geslagen blijkt uit het meewerken van Jansen en Barbieri aan het album. Daarnaast verzekerde Sylvian zich van de hulp van toppers als Ryuichi Sakamoto, Holger Czukay, Steve Nye, Jon Hassell en Mark Isham.

Het album start met het uptempo Pulling Punches waarin bas, blazers en gitaar strijden om de hoofdrol. Ze verliezen het allemaal echter van de stem van David Sylvian, die afwisselend krachtig en melancholiek klinkt. Het andere uptempo nummer op het album is Red Guitar wat in de UK een bescheiden hit werd. Het pianowerk van Ryuichi Sakamoto is hierop zeer herkenbaar. Het is het nummer dat nog het dichtst in de buurt van de popmuziek van Japan komt.

Andere nummers op het album hebben een wat ingetoger karakter. The Ink In The Well kent een mooie vocale melodie en waar dat nummer voornamelijk akoestisch is, heeft het daaropvolgende Nostalgia een sfeertapit van toetsen met daaroverheen solerende blazers. En natuurlijk de stijlvolle vocalen van David Sylvian. 

Zowel Weathered Wall als Backwaters hebben synthesizerklanken als basis. Het eerstgenoemde nummer heeft daarbij prominente drums als voornaamste aandachtstrekker terwijl in het tweede nummer een bas-synthesizer-loopje de aandacht opeist. De sfeer in beide nummers is een opmaat voor wat komen gaat in het afsluitende titelnummer.

Brilliant Trees is een briljante, bijna negen minuten durende sfeerschets die laat horen in welke richting de muziek van David Sylvian zich zou ontwikkelen in de komende dertig jaar. 

Het album had al een geweldige klank en de remaster uit 2003 doet daar nog een schepje bovenop. Helaas was er weinig respect voor het originele 'artwork' en is zowel de hoes als het boekje minder van omvang en minder van kwaliteit.


© 2014 TTZL
Officiële website: David Sylvian
Fan website: David Sylvian
Wikipedia EN: David Sylvian
Wikipedia NL: David Sylvian
Youtube: Brilliant Trees [full album]
Youtube: Pulling Punches
Youtube: The Ink In The Well
Youtube: Nostalgia
Youtube: Red Guitar
Youtube: Weathered Wall
Youtube: Backwaters
Youtube: Brilliant Trees
Youtube: Ghosts [clip van Japan]
Youtube: Forbidden Colours [clip van Sylvian/Sakamoto]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten