Zoeken in deze blog

zondag 19 oktober 2014

#102: The Fires Of Ork - The Fires Of Ork (1993)

In 1993 besluiten twee grootheden uit de elektronische/ambient-muziek (Pete
Namlook (zie #96) en Geir Jenssen, bekend van o.a. Biospheresamen een album te maken onder de naam The Fires Of Ork

De muziek van Biosphere is vaak atmosferisch en ruimtelijk met een duidelijke interesse voor klassieke muziek. Pete Namlook's muziek is elektronischer en ritmischer. Gecombineerd levert dit een prachtige symbiose op. Op het eerste gehoor meer Biosphere dan Namlook, maar bij herhaalde beluistering vallen de subtiele Namlook-invloeden steeds meer op.

The Fires Of Ork I is een ritmisch begin van het album met veel geluidseffecten en is echt een Namlook-achtige track. 

Het contrast met de volgende track, Gebirge, is groot. Hier horen we een typisch Biosphere-geluid. Veel ijle synthesizerklanken, geluiden die aan de natuur doen denken en stemsamples die eerder dienst doen als extra instrument dan als vocalen. Een heerlijke 21 minuten durende space-trip.


Talk To The Stars tapt dan weer uit een ander vaatje. Na een heel rustig begin verstoort na 90 seconden een bas-synthesizer die kalmte en komen er steeds meer ritmische elementen bij. Na weer 90 seconden worden er de fluistervocalen van Kathrin Kruse aan toegevoegd. Het is een mooie mengvorm van beider stijlen.

In The Facts Of Life zijn de eerder genoemde klassieke invloeden het duidelijkst hoorbaar. Het een zacht ritmische, lyrische track en de meest melodieuze van het album. The Fires Of Ork II bouwt verder op de gelijknamige opener en sluit het album dus uptempo af.

In het elektronische/ambient-genre is dit album een absolute topper. Zoals zo vaak met dit soort albums is de verkrijgbaarheid na de initiële release een groot probleem. Vandaar dat er twee re-releases zijn geweest in 1994 en 2004 (en om het overzichtelijk te houden kregen die allebei een nieuw hoesontwerp). Gelukkig is het The Fires Of Ork album nog wel via iTunes te verkrijgen (net als de opvolger uit 2000).


© 2014 TTZL



Officiële website: Pete Namlook
Officiële website: Biosphere/Geir Jenssen
Wikipedia EN: Pete Namlook
Wikipedia EN: Biosphere/Geir Jenssen
Wikipedia NL: Biosphere/Geir Jenssen
Youtube: The Fires Of Ork I 
Youtube: Gebirge
Youtube: Talk To The Stars
Youtube: The Facts Of Life

Geen opmerkingen:

Een reactie posten