Zoeken in deze blog

zaterdag 8 april 2023

#543: Hawkwind - Days Of The Underground (The Studio & Live Recordings 1977-1979) (2023)

De Britse space rock band Hawkwind bestaat sinds 1969 en de lijst met (voormalige) bandleden doet inmiddels denken aan de personeelsadministratie van een middelgroot bedrijf. Dave Brock is de centrale figuur van Hawkwind en is er als enige vanaf het begin bij. Hij is inmiddels 81 jaar, en het is alweer vijftig jaar geleden dat eerste mijlpaal Space Ritual (zie blog #458) verscheen, maar hij nog steeds zeer actief. 

Zo verschijnt op 28 april a.s. het nieuwe studio-album The Future Never Waits, zoals er nog bijna ieder jaar nog een nieuw album uitkomt. Daarnaast is het Cherry Red Records sub-label Atomhenge sinds een jaar of vijftien bezig met prachtige heruitgaven van de Hawkwind-catalogus. 

De nieuwste loot aan die boom is de box Days Of The Underground (The Studio & Live Recordings 1977-1979) die vorige week verscheen en uit acht CD's en twee Blu-ray's bestaat. Zoals de subtitel al aangeeft beslaat deze verzameling een specifieke periode. De bezetting had weer eens gewisseld en naast Brock had met name de Zuid-Afrikaans/Britse schrijver, dichter en zanger Robert Calvert grote invloed op het geluid van de band.

Centraal staan de drie studio-albums die in deze periode verschenen. Deze zijn opnieuw gemixt door Steven Wilson en op de Blu-ray's staan High Resolution stereo en 5.1 surround sound versies. 

Op Quark, Strangeness and Charm (Hawkwind's zevende album uit juni 1977) laat de band het zware, donkere geluid van de eerste albums wat achter zich en incorporeren ze meer pop-invloeden. Een ontwikkeling die zich al aankondigde op het vorige album Astounding Sounds, Amazing Music uit augustus 1976. Deze ontwikkeling is goed te horen in nummers als Spirit Of The Age, Hassan I Sahba en het titelnummer Quark, Strangeness And Charm

Het volgende album, 25 Years On (uit oktober 1978), verscheen onder de bandnaam Hawklords vanwege een juridische strijd over de naam Hawkwind. Deze plaat gaat verder op de weg van het vorige album en voegt meer elektronica en humor toe. PSI Power en Free Fall zijn hier goede illustraties van, maar het autobiografische 25 Years mag niet onvermeld blijven omdat hierin alle invloeden samenkomen.

Weer onder de naam Hawkwind verscheen in juni 1979 PXR 5 (ook al was het opgenomen vóór 25 Years On) en al direct in het openingsnummer Death Trap is te horen hoe Hawkwind succesvol de urgentie van punk weet te verbinden aan een sterke melodie mét referenties naar het oude, zwaardere geluid. High Rise is een ander hoogtepunt van het album en Uncle Sam's On Mars en Infinity grijpen weer wat meer terug naar het geluid van de vroege Hawkwind albums.

Het zijn drie sterke albums die deze aandacht zeker vedienen. Op de CD's van de albums zijn ook een groot aantal bonus tracks opgenomen. De andere CD's staan vol met complete live concerten uit dezelfde periode. Steven Wilson heeft naast zijn muzikantenbestaan inmiddels een solide reputatie opgebouwd met remixen (stereo én surround) en remasteren en hij stelt ook hier niet teleur. Als je geïnteresseerd bent in Hawkwind mag deze box niet ontbreken in je collectie.

© 2023 TTZL


Official website: Hawkwind
Wikipedia EN: Hawkwind
Wikipedia NL: Hawkwind


YouTube: Spirit Of The Age
YouTube: Hassan I Sahba
YouTube: PSI Power
YouTube: Free Fall
YouTube: 25 Years
YouTube: Death Trap
YouTube: Infinity
YouTube: High Rise

Geen opmerkingen:

Een reactie posten