Zoeken in deze blog

zondag 23 april 2023

#545: A·F·X - Orphaned Deejay Selek 2006-08 (2015)

Wat hebben AFX, Aphex Twin, Blue Calx, Bradley Strider, Brian Tregaskin, Caustic Window, GAK, Karen Tregaskin, Phonic Boy On Dope, Polygon Window, Power-Pill, Q-Chastic, Ricardo Jamiro, Rutchkfard Games, Smojphace, Soit - P.P., The Dice Man, The Tuss, user18081971 en user48736353001 met elkaar gemeen? 

Het zijn allemaal aliassen van Richard D. James en dan heb ik nog niet eens de samenwerkingen genoemd, zoals Mike & Rich en Universal Indicator.

De discografie van James is een nachtmerrie voor de ware verzamelaar met zoveel verschillende namen waaronder hij werk uitbrengt. Er zijn reguliere albums, maar er zijn vooral tientallen EP's in veelal gelimiteerde oplagen. En er zijn losse tracks op compilatie-albums. En dan zijn er nog compilaties van die EP's en losse tracks. En geen van de discografieën op internet lijkt helemaal compleet  te zijn. 

Aphex Twin is wel de bekendste naam waaronder James muziek uitbrengt en dit is ook de naam waaronder hij tot nu toe de meeste (zes) volledige albums heeft uitgebracht, die allemaal zeer de moeite waard zijn. Als getracht wordt om de muziek te omschrijven die hij als Aphex Twin uitbrengt vallen veelal termen als 
  • ambient techno
  • IDM
  • electronica en 
  • dark ambient, naast onder andere drone, minimalism, acid techno en avant-garde .

  • De gemene deler van de releases onder de variantnaam AFX (c.q. 
  • /afx\, A.F.X., Afx, A·F·X of afx) is dat ritmes de basis vormen en dat ze over het algemeen wat minder hectisch zijn. Dat geldt voor de Analogue Bubblebath en Analord series, maar ook voor een losse EP als Orphaned Deejay Selek 2006-08 die in 2015 ineens verscheen na tien jaar inactiviteit onder de AFX-naam.

    De 8-track EP opent met serge fenix Rendered 2 waarin snelle synthesizerlijnen en acid-achtige melodielijnen versmelten tot een drie minuten durende achtbaanrit. oberheim blacet1b laat dan weer een ander geluidspalet horen terwijl de intensiteit behouden blijft.

    Het korte dmx acid testbonus EMT beats en NEOTEKT72 zijn kale, spartaanse, puur op ritme gebaseerde tracks en midi pipe1c sds3time cube/klonedrm is nogal afwijkend door het gebruik van pijporgel-achtige geluiden. 

    De beste nummers vind ik simple slamming b 2, dat doet denken aan de Analord-series en een prachtig gedempt karakter heeft, en de afsluiter van de EP waarin alle elementen van de EP samen lijken te komen: r8m neotek beat.

    Richard D. James is zo'n maker waar ik alleen al van hou omdat hij zich niet in een hokje laat plaatsen, volledig zijn eigen gang gaat en altijd weet te boeien, zelfs als een release je minder of niet aanspreekt. Dat soort artiesten moeten we koesteren.

    © 2023 TTZL


    Officiële (label) website: Aphex Twin
    Wikipedia EN: Aphex Twin
    Wikipedia NL: Aphex Twin


    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten