Zoeken in deze blog

zaterdag 1 april 2023

#542: Wim de Bie - De Bie Zingt (Een Mini-A-Capella-Elpee) (1984)

Dat het werk van Wim de Bie een aparte en zeer prominente plek inneemt in het Nederlandse medialandschap bleek wel uit de massale aandacht voor zijn overlijden op tv en radio. Dat betreft de boeken en platen die hij maakte, maar zeker ook zijn pionierswerk op internet (en dan met name Bieslog, zijn weblog avant la lettre dat door de VPRO al eerder weer in zijn geheel online is gebracht) en zijn werk samen met Kees van Kooten

De Bie heeft slechts twee platen gemaakt, maar dat hij graag zong en daarom in 1984 'Een Mini-A-Capella-Elpee' getiteld De Bie Zingt uitbracht, hoeft niemand te verbazen. Immers, op de platen van het Simplisties Verbond stonden al vele liedjes. Dat betreft nummers als Oh Lord, Rozen, Rumbonen En Rode Wijn, Ome Gijs en Het Wijnjaar Nul, maar ook prachtige songs als Zoek Jezelf en De Nee-Reggae.

Op De Bie Zingt staan, door Tonny Eyk prachtig gearrangeerde, a capella nummers, gloedvol en met passie uitgevoerd door Wim de Bie. Er staan een aantal novelty songs op, zoals zijn ultra-korte bewerking van de eeuwenoude psalm Hoe Zal Ik U Ontvangen, Billeritsie (waarvan hij schrijft: "Een raadselachtig liedje, dat mijn oma mij vaak voorzong") en zijn versie van het Wilhelmus (hij vraagt zich in de hoestekst af "wie kent nog de volledige tekst van het eerste en zesde couplet?).

Op de mini-elpee staan ook mooie, zelfgeschreven nummers als Oma, Ik Weet Het Ook Niet, het echo-lied Alleen en het nummer dat misschien wel het meest De Bie typeert, Werken Voor Een Baas (helaas is op YouTube niet de album-uitvoering beschikbaar). 

De Bie Zingt is een boeiende plaat van een markante persoonlijkheid. In 1985 kreeg Wim de Bie een Edison voor het album en in 1990 verscheen een CD-versie met tien extra nummers. Nog steeds een aanrader.

© 2023 TTZL

Officële website: Wim de Bie / Bieslog
Wikipedia NL: Wim de Bie

YouTube: Billeritsie
YouTube: Wilhelmus
YouTube: Oma
YouTube: Alleen

YouTube: Oh Lord
YouTube: Ome Gijs
YouTube: Zoek Jezelf
YouTube: De Nee-Reggae

Geen opmerkingen:

Een reactie posten