Zoeken in deze blog

zaterdag 15 april 2023

#544: Randy Rose - Bigfoot Beware / For Maurice

Voor de trouwe bloglezer zal het geen verrassing zijn dat ik een liefhebber ben van het werk van The Residents (zie eerdere blogs*). De identiteit van de bandleden is sinds de start een goed bewaard geheim gebleven. Alleen Hardy Fox bevestigde in 2017 dat hij als Charles "Chuck" Bobuck in The Residents had gezeten en nu vanwege ziekte was gestopt als bandlid (hij overleed aan een hersentumor in 2018). 
* #3#118#170#272, #362, maar ook #176 en #257


De naam Bobuck was slechts één van de aliassen waar Hardy Fox zich van bediende. De naam dook voor het eerst op in 2010 toen The Residents als trio op tournee gingen en de bandleden zich presenteerden als Randy, Chuck & Bob. In de jaren daarna gebruikte Fox de naam Bobuck ook voor solo-werk. Zanger Randy Rose (slechts één zijn aliassen) heeft ook solo-werk uitgebracht.

In 2016 verscheen één single op het Duitse label Psychofon Records dat zich specialiseert in gelimiteerde uitgaven in speciale uitvoeringen (gekleurd vinyl e.d.) van etherische muziek. 

Op die single staat op de a-kant Bigfoot Beware. Het nummer is in de typische Residents-stijl en verhaalt over een Bigfoot tijdens het een verjaardagsfeestje de hond van de ik-figuur opeet. De ik-figuur gaat vervolgens jacht gaat maken op de Bigfoot. De track is duister en dreigend met interessante ritmische patronen, ijle synthesizerklanken en een gesproken deel waarin het verhaal wordt verteld. Het nummer werd uitgebracht ter promotie van het derde seizoen van vlog-serie Randyland.

Op de b-kant staat For Maurice en dat nummer is ter nagedachtenis aan de toen net overleden katachtige metgezel van Randy Rose. Ook dit had zomaar een Residents-nummer kunnen zijn en is melancholisch van toon.

De single is een leuke toevoeging aan het Residents-universum, net als het enige andere solo-werk van Randy Rose, het album Moravian Meeting, waarop hij met de Tsjechische band Už Jsme Doma interpretaties van Residents-klassiekers speelt.

© 2023 TTZL


Officiële website: Randy Rose
Officiële website: The Residents

Geen opmerkingen:

Een reactie posten