Zoeken in deze blog

zondag 20 oktober 2019

#362: The Residents - The White Single (1984)

The White Single werd in 1984 door The Residents uitgebracht als voorbode van hun American Composer Series, waarvan weldra het eerste deel zou verschijnen: George & James (met interpretaties van de muziek van George Gershwin en James Brown). De single zou echter geen onderdeel worden van het album.
(Voor meer achtergrondinformatie over The Residents zie ook de blogs #3#118#170 en #272).



Het eerste dat opvalt aan de vinyl single is de prachtige uitvoering. The Residents hebben hun identiteit nooit prijsgegeven en hun meest iconische vermomming is die van de oogballen met smoking en hoge hoed. De single speelt met dit gegeven doordat er gebruik is gemaakt van (oog)wit vinyl, een label met de afbeelding van een iris en de adertjes van het oog zijn afgedrukt op de transparante hoes.  


Op de A-kant van de single staat This Is A Man's Man's Man's World, The Residents' interpreatie van de James Brown klassieker It's A Man's Man's Man's World (er is ook een typische art house clip voor gemaakt). Het nummer is helemaal kaal gestript en het tempo is nog iets lager dan van het origineel. Ze trekken het nummer helemaal naar zich toe, maar weten toch de kracht van origineel intact te laten en maken er een prachtig eerbetoon van. 

Op de B-kant staat een eigen track, Safety Is A Cootie Wootie (althans deel 2 en 3 van een driedelige suite). Het eerste gedeelte van de track is rustig heel atmosferisch, waarna het tweede gedeelte nog steeds atmosferisch aandoet, maar een veel hoger tempo heeft met mooie gedubbelde spraakzang. De gehele versie van de suite laat horen dat het eerste deel een mengeling is van delen twee en drie qua sfeer en tempo.

The White Single laat in twee nummers en een mooie verpakking (zowel qua idee als uitvoering) goed zien en horen waar het bij The Residents allemaal om draait: eigenzinnigheid, maar met waardering en respect voor het verleden.

© 2019 TTZL


Officiële website: The Residents
Wikipedia EN: The Residents
Wikipedia NL: The Residents

YouTube: This Is A Man's Man's Man's World
YouTube: Safety Is A Cootie Wootie

YouTube: This Is A Man's Man's Man's World [clip]
YouTube: Safety Is A Cootie Wootie [driedelige suite]
YouTube: It's A Man's Man's Man's World [James Brown]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten