Zoeken in deze blog

zondag 6 oktober 2019

#360: Wes Montgomery - Wes Montgomery (1987)

"If you want to learn how to play guitar, listen to Wes Montgomery" schreef Frank Zappa in een artikel in 1967 in het magazine Hit Parader. Toen ik dat vele jaren later ergens tegenkwam kon ik als Zappa-adept niet anders dan op onderzoek uitgaan en schafte ik een verzamel-CD aan van Wes Montgomery. Die CD is uitgebracht ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van platenmaatschappij A&M Records en bevat nummers uit 1967 en 1968 en een vijftal niet uitgebrachte tracks. 

Op jonge leeftijd had Wes Montgomery van één van zijn broers een vier-snarige gitaar gekregen en leerde zichzelf daarop spelen. Rond zijn twintigste hoorde hij voor het eerst een opname van Charlie Christian en besloot toen een zes-snarige gitaar te kopen, ook al moest hij daardoor opnieuw leren spelen. 

Gedurende een jaar oefende hij zoveel mogelijk en doordat hij ook nog werkte als lasser moest dat vooral 's avonds en 's nachts. Om de buren niet te storen ontwikkelde hij techniek waarmee hij zacht kon spelen. Hij gebruikte geen plectrum, maar speelde met zijn vingers en de zijkant van zijn duim. Daardoor zou hij een heel eigen, aparte techniek ontwikkelen die hem ook een heel eigen geluid gaf. 

Na vele jaren in ensembles van anderen te hebben gespeeld kreeg hij in 1959 de kans een eigen album te maken. Tot aan 1965 maakte hij een aantal klassieke albums. Daarna werd zijn stijl meer pop-geöriënteerd en kwamen strijkers en blazers in het geluidsbeeld, of zoals Zappa het verwoordde: "And I always did like Wes Montgomery until they started smothering him with violins". 

Voorbeelden van de vroege stijl op dit album zijn ButterflyCalifornia NightsI Say A Little Prayer For You en Wind Song. Luister je naar Down Here On The GroundWindyRoad Song en vooral de cover Yesterday van The Beatles dan begrijp je wat Zappa bedoelde.

Voor de échte Wes Montgomery blijf je dan ook beter in de vroege jaren zestig. Luister vooral naar The Incredible Jazz Guitar Of Wes Montgomery of zijn opnamen met zijn broers als The Montgomery Brothers, zoals Groove Yard. Ook zijn samenwerkingen uit die tijd met andere artiesten zijn zeer de moeite waard, zoals met organist Jimmy Smith (zie blog #40) op The Dynamic Duo.

In 1968 maakte een hartaanval een einde aan zijn leven (hij werd slechts 45). We zullen daarom nooit weten hoe zijn carrière zich verder zou hebben ontwikkeld.

© 2019 TTZL


Officiële website: Wes Montgomery
Wikipedia EN: Wes Montgomery
Wikipedia NL: Wes Montgomery

YouTube: California Nights
YouTube: Windy
YouTube: I Say A Little Prayer For You
YouTube: Yesterday
YouTube: Wind Song
YouTube: Butterfly
YouTube: Road Song
YouTube: Down Here On The Ground

YouTube: The Incredible Jazz Guitar Of Wes Montgomery [1960]
YouTube: Groove Yard [The Montgomery Brothers, 1960]
YouTube: The Dynamic Duo [met Jimmy Smith, 1966]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten