Zoeken in deze blog

zaterdag 28 september 2019

#359: Kurtis Blow - I'm Chillin' (1986)

Ik ben absoluut geen rap/hip hop connaisseur, maar sommige dingen kan ik wel waarderen. Die komen wel vaak uit de echte beginperiode, zeg maar de eerste helft van de jaren 80. 

Kurtis Blow is heel belangrijk geweest voor het volwassen worden van het genre. Hij was de eerste solo-rapper die een contract voor een album bij een grote maatschappij had, de eerste die een tournee maakte door de Verenigde Staten en de eerste met een gouden plaat. Dat was het nummer dat nog altijd zijn bekendste nummer is: The Breaks uit 1980. 

Dat nummer is afkomstig van zijn debuutalbum dat een mijlpaal is in het genre. Helaas voor Blow ging het artistiek daarna alleen maar neerwaarts. Ook commercieel ging het steeds slechter en in 1988 hield hij het voor gezien met platen maken en ging andere dingen doen (zoals verzamelalbums samenstellen en radio presenteren).

In 1986 had hij echter nog wel een klein hitje met I'm Chillin'. Een belangrijke reden voor de aantrekkelijkheid van het nummer is een sample uit de 'theme song' van de TV-serie Transformers. Ik kocht de 12" met de Club Mix en die start het bekende Transformers, born to meet the skies, Transformers, more than meet the eyes. Daarna volgt een heerlijk percussie-intro voordat Blow losbarst in perfect voorbeeld van old skool hip hop. Nog altijd een heerlijk nummer.

Op de b-kant helaas alleen een instrumentale versie en het slappe Don't Cha Feel Like Making Love

© 2019 TTZL


Officiële website: Kurtis Blow
Wikipedia EN: Kurtis Blow
Wikipedia NL: Kurtis Blow

YouTube: I'm Chillin' (12" Club Mix)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten