Zoeken in deze blog

zondag 1 september 2019

#355: Alvin Stardust - You You You (1974)

Als tienjarige kon ik van alleen zakgeld niet veel platen kopen en daarom was ik regelmatig in de bakken met afgeprijsde singles aan het grazen. Voor 50 cent kocht ik dan soms de leukste dingen en soms ook wat minder goede singles. Zo ben ik ook aan een single van Alvin Stardust gekomen.

Alvin Stardust was het pseudoniem dat Bernard Jewry had aangenomen na zijn periode bij Shane Fenton And The Fentones, een groep die in de UK in de jaren zestig een paar hitjes scoorden waarvan Cindy's Birthday de grootste was. 

Het predikaat B-artiest wordt wel vaker gebruikt, maar op Alvin Stardust is dit nu echt eens volledig van toepassing. Het was het altijd nét niet bij hem. Als Shane Fenton And The Fentones moesten ze Cliff Richard & The Shadows voor laten gaan, als de glamrocker Alvin Stardust stond hij in de jaren zeventig in de schaduw van Gary Glitter staan en in de jaren tachtig moest de retro-rock-and-roll Alvin Stardust concurrent Shakin' Stevens voor laten gaan. En niet alleen zijn succes was tweederangs, ook zijn muziek was vaak een slechte carbondoorslag van de originelen.

Toch scoorde hij in de UK (en ook in Nederland) een aantal hits. De eerste was My Coo Ca Choo en dat is goedkope glam rock in optima forma (de clip met een in het leer geklede, stoer kijkende Alvin werkt vreselijk op mijn lachspieren). De daaropvolgende hit, You You You, is degene waarvan ik de single heb en ook hier is de clip leuker om naar te kijken dan het nummer is om naar te luisteren. De b-kant Come On! maakt de single er niet veel beter op.

Jealous Mind en Red Dress haalden in 1974 nog wel de hitparade in de UK, maar niet meer in Nederland en het leek afgelopen met Alvin Stardust. Maar toen Shakin' Stevens vanaf begin 1981 een serie hits scoorde (beginnend met This Ole Housekwam Stardust met een soortgelijke stijl terug en scoorde een grote hit met Pretend (nummer 1 in Nederland). Daarna had hij ook in 1981 nog een kleine hit met A Wonderful Time Up Heremaar I Feel Like Buddy Holly en I Won't Run Away scoorden alleen nog in de UK. 

Alvin Stardust heeft de wereld misschien niet verrijkt met fantastische muziek, maar hij gaf wel op zijn manier wat kleur aan het geheel. In 2014 overleed hij op 72-jarige leeftijd aan prostaatkanker.

© 2019 TTZL


Officiële website: Alvin Stardust [in 2013 gearchiveerde versie]
Wikipedia EN: Alvin Stardust
Wikipedia NL: Alvin Stardust

YouTube: You You YouYou You You [clip]
YouTube: Come On!

YouTube: Cindy's Birthday [Shane Fenton & the Fentones, 1962]
YouTube: My Coo Ca Choo [1973]
YouTube: Jealous Mind [1974]
YouTube: Red Dress [1974]
YouTube: Pretend [1981]
YouTube: A Wonderful Time Up Here [1981]
YouTube: I Feel Like Buddy Holly [1984]
YouTube: I Won't Run Away [1984]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten