Zoeken in deze blog

zondag 22 september 2019

#358: The Cars - The Cars (1978)

Deze week overleed op 75-jarige leeftijd nogal onverwacht Ric Ocasek, de zanger, gitarist en belangrijkste songsmid van The Cars. Hij was net weer thuis na een hart- en vaatziekte gerelateerde operatie en leek goed te herstellen toen hij ineens in zijn slaap overleed. Hij is hiermee, na bassist en zanger Benjamin Orr in 2000, het tweede lid van The Cars dat overlijdt.

Ocasek en Orr hadden elkaar al in de jaren zestig ontmoet en speelden vervolgens in vele bandjes voordat ze met gitarist Elliot Easton, toetsenist Greg Hawkes en drummer David Robinson The Cars zouden beginnen eind 1976.

Er werd hard gewerkt aan de songs die op het debuutalbum zouden verschijnen door veel op te treden. Begin 1977 maakten ze een demo-tape die aan radiostations werd verstuurd. Enkele stations in Boston begonnen nummers van de tape veel te draaien en zo kregen ze een contract bij Elektra Records

Het album was een succes en bereikte de achttiende plaats in de VS albumlijst en zou er uiteindelijk 139 weken in staan (inmiddels is de plaat 6x platina in de VS). De volgende vier albums haalden zelfs allemaal de top tien en hebben ook allemaal de (multi)platinum status in de VS (The Cars zouden altijd veel populairder zijn in de VS dan elders).

Een label plakken op de muziek van The Cars is best lastig. Er is wel eens gezegd dat ze belangrijke, uiteenlopende stijlkenmerken als punk-minimalisme, de synthesizer- en gitaarstructuren van art rock, de rockabilly-revival uit de jaren 50 en de melodieuze kracht van power pop hebben samengevoegd tot een persoonlijke new wave mix en dat vat het wel aardig samen.

Debuutalbum The Cars telt negen nummers en er zit geen misser tussen. De plaat opent met twee nummers die pop-geöriënteerd zijn: Good Times Roll en My Best Friend's Girl. Het eerste heeft een heerlijk traag tempo en het tweede is een bekende track en één van de twee hits die The Cars in Nederland hadden (de andere is Drive uit 1984).

Just What I Needed is een stuk fanatiekere, new wave-achtige, song waarna I'm In Touch With Your World het art rock gedeelte voor zijn rekening neemt. De afwisseling wordt hierna voorgezet met Don't Cha StopYou're All I've Got Tonight en Bye Bye Love

Moving In Stereo levert daarna precies wat de titel belooft: stereo-experimenten in een goede popsong waarna All Mixed Up het album afsluit met een krachtige, maar beheerste midtempo knaller.

The Cars is een vijfsterrenplaat die nooit verveelt. Opmerkelijk is dat na drie albums die weliswaar goed waren maar niet zo goed als deze, The Cars nog een perfecte plaat afleverden met Heartbeat City. De nalatenschap van Ric Ocasek is dan ook groot, heel groot.

© 2019 TTZL


Officiële website: The Cars
Wikipedia EN: The Cars
Wikipedia NL: The Cars

YouTube: The Cars [album]

YouTube: Good Times Roll
YouTube: My Best Friend's Girl
YouTube: Just What I Needed
YouTube: I'm In Touch With Your World
YouTube: Don't Cha Stop
YouTube: You're All I've Got Tonight
YouTube: Bye Bye Love
YouTube: Moving In Stereo
YouTube: All Mixed Up

YouTube: Drive [van 'Heartbeat City', 1984]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten