Zoeken in deze blog

zondag 8 september 2019

#356: No Dice - 2 Faced (1979)

Wat de reden is geweest dat is de LP 2 Faced van de Britse rockers No Dice destijds heb aangeschaft weet ik niet meer. Ik weet wel dat ik de plaat als tiener grijsgedraaid heb omdat het heerlijke jaren zeventig hardrock is met hier en daar een vleugje pop.

2 Faced is hun tweede plaat na het al niet onverdienstelijke debuut No Dice uit 1977 en ondanks dat ze support act waren voor groepen als Status Quo, Foghat, REO Speedwagon, Judas Priest, Rainbow en Cheap Trick was het hierna wel afgelopen voor de groep. In een tijd dat punk zijn hoogtijdagen beleefde vielen ze bij pers en publiek niet in de smaak. Typisch geval van verkeerde plaats, verkeerde tijd. 

Aan de muziek zelf kan het niet hebben gelegen, want het is een heerlijk album. Opener Momma Do Stop Your Children Watching What Your Momma Do is een lekker aanstekelijk en bluesy nummer met pop-accenten en zet direct de toon. Ook Shooting In The Dark is uptempo en wordt gekenmerkt door een fijn orgeltje. In I Keep It To Myself wordt gas teruggenomen en dat hoeft niet slecht te zijn, maar deze ballad kan mij niet bekoren. Het zij ze vergeven want daarna volgen op kant A nog Angel With A Dirty Face met heerlijke vette gitaren en No Stone Unturned. Dat laatste nummer kent opnieuw wat pop-invloeden, net als bij de openingstrack en dat werkt hier prima. 

Op kant B gaat het niveau nog wat omhoog want daar staat geen minder nummer op. Het begint met het geweldig gezongen Come Dancing dat verder vol staat met heerlijke hooks en riffs, ondersteund door blazers. In de break wordt het zelfs even lekker funky. Daarna volgt If You Had Nothing waarin No Dice laat horen wel degelijk uit de voeten kunnen met een ballad. Associaties met Joe Cocker en The Peddlers (zie ook blog #104) doemen op en maken dit twee hoogtepunten op een rij. Direct hierop volgt Bad Boyshet snelste en hardste nummer van het album, waarna Upt Up 'N' Left Me het album afsluit. Dit nummer begint rustig en kent een prachtige opbouw waarin het tempo en de dynamiek steeds verder toenemen. 

Nog altijd ligt de LP 2 Faced regelmatig op mijn draaitafel en die klinkt prima zoals je kunt horen. Toch zou ik maar wat graag geremasterde CD's zien van beide No Dice albums.


© 2019 TTZL


Officiële website: No Dice
Officiële Facebook: No Dice

Geen opmerkingen:

Een reactie posten