Zoeken in deze blog

maandag 3 november 2014

#104: The Peddlers - Part One / Part Two (1992) [1967-1969]


 Begin 1964 vormden Roy Phillips (zang, toetsen), Tab Martin (bas) en Trevor Morais (drums) in Manchester The Peddlers. Het pop-jazztrio nam eerst een aantal singles en een EP op voor het Philips-label voordat ze tekenden bij CBS

Het eerste album dat uitkwam was Freewheelers in 1967 en het is direct raak. Of het nu gaat om uptempo nummers als Time After Time en Who Can I Turn To of ballads als Girl Talk en Empty Club Blues, het is allemaal even pakkend. Er is erg veel ruimte in de muziek waardoor de afzonderlijke instrumenten erg goed tot hun recht komen. 

Het album is een afwisseling van eigen nummers en covers. Bij die laatste categorie werden opvallende keuzes gemaakt. Zo is er een aparte versie van Gilbert Bécaud's Et Maintenant die nu What Now My Love heet. 

Daarnaast staan een aantal nummers uit film-soundtracks op. Daarvan valt vooral één nummer op. Het is een van oorsprong instrumentaal nummer geschreven door Charlie Chaplin voor zijn film Modern Times (1936). In 1954 is er een tekst bij geschreven en sindsdien is het een 'jazz-standard' (luister maar eens naar de versie van Nat 'King' Cole). The Peddlers maken van Smile een uptempo nummer van met een drum-intro van bijna een minuut die me iedere keer weer kippevel bezorgt.

Het tweede album Three In A Cell (1968) gaat verder waar het eerste album stopte met nummers als On A Clear Day You Can See Forever, People en In The Still Of The Night

Op het derde album Birthday (1969) zijn voorzichtig wat 'folk' en 'progressive' invloeden waar te nemen in respectievelijk hun UK top 10 single Birth en Lockshen Pudding.  

In 1992 verzamelde CBS Holland de drie complete albums op twee losse CD's ('Part One' en 'Part Two'). Deze twee CD's zijn inmiddels niet meer verkrijgbaar, maar er is een goed alternatief: How Cool Is Cool...The Complete CBS Recordings. Voor nog geen 14 euro krijg je alle tracks van de drie albums plus de non-album singles! Hoor ik daar iemand 'decemberlijstje' zeggen?

© 2014 TTZL


Fan website: The Peddlers
Wikipedia EN: The Peddlers
Youtube: Time After Time
Youtube: Who Can I Turn To
Youtube: Girl Talk
Youtube: Empty Club Blues
Youtube: What Now My Love
Youtube: Smile
Youtube: On A Clear Day You Can See Forever
Youtube: People
Youtube: In The Still Of The Night
Youtube: Birth
Youtube: Lockshen Pudding
Youtube: Et Maintenant [Gilbert Becaud]
Youtube: Smile [Charlie Chaplin]
Youtube: Smile [Nat 'King' Cole]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten