Zoeken in deze blog

zondag 23 november 2014

#107: Wings - Venus And Mars (1975)


Sinds 2011 loopt er een heruitgaveprogramma van de solo-albums van Paul McCartney en deze maand zijn de zesde en zevende uitgave verschenen: Venus And Mars uit 1975 en Wings At The Speed Of Sound uit 1976. Over het eerstgenoemde album wil ik het deze keer hebben. 

Venus And Mars is één van de zeven albums die verschenen onder de naam Wings, waarbij het tweede en derde album overigens onder de naam 'Paul McCartney & Wings' verschenen.

Na het succesvolle Band On The Run, waarop Wings was gereduceerd tot een trio (Paul & Linda McCartney met Denny Laine), werd de band weer aangevuld tot een groep van vijf. Hiermee kwam ook een massiever geluid dat een voorbode zou zijn voor een grote arena-rock-tour die is vastgelegd in de film Rockshow.

Het album opent met het tweeluik Venus And Mars + Rock Show. Het eerste is een korte akoestische opmaat voor het hard rockende tweede nummer. Dit nummer zou centraal staan in de tour die op het album volgde. In dit nummer zit trouwens een aardige tekstuele verwijzing naar Nederland, al wordt het net niet helemaal goed uitgesproken:

If there's ROCK SHOW at the Concertgebouw
You've got long hair at the Madison Square
They've got Rock And Roll at the Hollywood Bowl

we'll be there...
ooh yeah...

Ook lekker stevig zijn de nummers Magneto And Titanium Man en Medicine Jar. Daar tegenover staan wat meer pop-georiënteerde nummers als Letting Go en Call Me Back Again en de ballads Love In Song en Treat Her Gently - Lonely Old People. Het bekendste nummer van het album is waarschijnlijk de single Listen To What The Man Said dat tot nummer 14 in de Top 40 reikte.

Er staan ook nog twee licht afwijkende tracks op het album. You Gave Me The Answer is een 'music hall'-achtige track en van het tweeluik Venus And Mars (reprise) + Spirits Of Ancient Egypt heeft het tweede deel een licht psychedelische inslag. Persoonlijk vind ik dat het beste nummer van het album.

Als je naar de individuele tracks kijkt is dit kwalitatief niet het beste dat Paul McCartney solo te bieden heeft, maar kijk je naar het album als een cohorent geheel dan hoort dit album wel bij zijn toppers.

Aangezien veel nummers in elkaar overvloeien verdient het aanbeveling om Venus And Mars als geheel te beluisteren.

© 2014 TTZL


Officiële website: Paul McCartney
Wikipedia EN: Paul McCartney
Wikipedia NL: Paul McCartney
Youtube: Venus And Mars + Rock Show
Youtube: Magneto And Titanium Man
Youtube: Medicine Jar
Youtube: Letting Go
Youtube: Call Me Back Again
Youtube: Love In Song
Youtube: Treat Her Gently - Lonely Old People
Youtube: Listen To What The Man Said
Youtube: You Gave Me The Answer
Youtube: Venus And Mars (reprise) + Spirits Of Ancient Egypt
Youtube: Venus And Mars [hele album]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten