Zoeken in deze blog

zondag 16 november 2014

#106: Headgirl (Motörhead/Girlschool) - St. Valentine's Day Massacre (EP) (1981)


Als drummer Phil 'Philthy Animal' Taylor van Motörhead in december 1980 zijn nek breekt lijkt het er op dat Motörhead even uit de 'running' zal zijn (zie ook zijn gipskraag op de hoesfoto - Phil staat vooraan). 

Motörhead's producer Vic Maile stelt echter voor om een EP op te nemen met Girlschool, de 'all female' hardrockband die al in het voorprogramma van Motörhead heeft gestaan. Drumster Denise Duford zal dan op alle tracks de honneurs voor Phil Taylor waarnemen vanwege zijn blessure.

Als track op kant A kiest Motörhead-voorman Lemmy voor Please Don't Touch. Een nummer uit 1959 van één van zijn helden, Johnny Kidd & The Pirates. Waar het origineel een typisch jaren vijftig R&R/R&B-nummer is, daar maken Motörhead en Girlschool er een stevige stamper van en het werd hun grootste hit.

Op de B-kant coveren de bands een nummer van elkaar. Motörhead speelt Emergency en Girlschool heeft voor Bomber gekozen.

Het gaat te ver om deze St. Valentine's Day Massacre EP een hoogtepunt in de muziekgeschiedenis te noemen, maar een lekker tussendoortje was het wel. Bijkomend voordeel voor Girlschool was dat ze bekend werden bij een groot publiek en de aandacht kregen die ze verdienen. Deze meiden maken namelijk prima hardrock en hebben zelf een aantal klassieke albums op hun naam staan (zoals Demolotion, Hit & Run en Screaming Blue Murder).

De titel verwijst overigens naar het 'Valentijnsdagbloedbad' op 14 februari 1929 in Chicago waarbij zeven mannen op koelbloedige wijze geëxecuteerd werden.

© 2014 TTZL


Officiële website: Motörhead 
Officiële website: Girlschool
Wikipedia EN: Motörhead
Wikipedia EN: Girlschool
Wikipedia EN: Headgirl
Wikipedia NL: Motörhead
Wikipedia NL: Girlschool
Youtube: Please Don't Touch 
Youtube: Emergency
Youtube: Bomber
Youtube: St. Valentine's Day Massacre [full EP]
Youtube: Please Don't Touch [Johnny Kidd & The Pirates]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten