Zoeken in deze blog

zondag 15 september 2019

#357: Lustmørd ‎– Heresy (1990)

Soms is het lastig om te bepalen wie de eer zou moeten krijgen de bedenker van een nieuw muziekgenre te zijn. Voor dark ambient zijn velen het er echter wel over eens dat Brian Williams uit Wales als de grondlegger mag worden gezien. Hij maakt sinds 1980 muziek onder de naam Lustmørd (later geschreven als Lustmord) en werkte ook samen met de groten uit de industriële en ambient muziek waaronder Chris & Cosey en Robert Rich. 

De muziek (of klanklandschappen) van Lustmørd hebben een hoog visueel karakter. Het is dan ook niet vreemd dat Williams veel gevraagd wordt als componist of music/sound designer voor soundtracks van films en videogames en voor commercials.

Zijn derde reguliere album, Heresy uit 1990, wordt gezien als een mijlpaal in het dark ambient genre. Het album werd opgenomen in de periode 1987-89 en Williams geeft aan dat hij voor het album gebruik heeft gemaakt "van ondergrondse locatie-opnames ​​in crypten, grotten, mijnen, diepe schuilplaatsen en catacomben, samen met materiaal van een seismische en vulkanische oorsprong". 

De galmende grotten en catacomben zijn goed te herkennen in Heresy - part 1 dat heel donker en sinister van toon is. Heresy - part 2 is iets lichter en atmosferischer en in Heresy - part 3 hoor je vooral de seismische en vulkanische geluiden verwerkt worden. In Heresy - part 4 is de toon van part 2 terug, maar Heresy - part 5 en Heresy - part 6 hebben dan weer een donker en soms zelfs agressief karakter.

Ik blijf het een indrukwekkend album vinden en het is ook na dertig jaar nog steeds een van de topwerken uit het genre. Dark ambient zal niet iedereen aanspreken, maar als je er kennis mee wilt maken zou ik geen beter startpunt weten van Lustmørd's Heresy.

© 2019 TTZL


Officiële website: Lustmord
Wikipedia EN: Lustmord
Wikipedia NL: Lustmord

YouTube: Heresy [album]

YouTube: Heresy - part 1
YouTube: Heresy - part 2
YouTube: Heresy - part 3
YouTube: Heresy - part 4
YouTube: Heresy - part 5
YouTube: Heresy - part 6

Geen opmerkingen:

Een reactie posten